Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfontosabb háztartási gépek közül a hűtőgépek szeptemberi tesztje után itt a 7-9 kilós kapacitású mosógépek rangsora (fizetős tartalom).

Olcsóbban is lehet jót venni

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen 36 mosógépet vizsgált, köztük olyan márkák termékeit, mint az LG, Miele, Siemens, Zanussi, Whirlpool, Samsung, Bosch, Indesit, Electrolux, Candy, AEG, Panasonic, Gorenje, Haier, Ariston, Philco, Fagor.

A teszt során azt nézték, mennyire jól tisztítják a ruhát a készülékek, milyen jól öblítenek, centrifugálnak és mindeközben mennyi áramot és vizet fogyasztanak. A mostani és a korábbi mosógép-tesztek eredménye szerint az első három gép 69, illetve 66-66 pontot ért el, ám ezek 261-381 ezer forintba kerülnek. Kedvező, hogy az összesítésben 62 és 63 pontot szerző mosógépek viszont elérhetőek 110-112 ezer forintért.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető tesztért, tesztekért - amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye (összesen 66 mosógép adata) - pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

Érdekesség, hogy bár a lista végére kerülő készülékek mosási hatékonysága nem feltétlenül gyengébb a többi termékhez képest, azzal veszítettek több pontot, hogy hangosabbak, nem öblítik ki rendesen a mosószert a ruhából, emellett pedig jelentős az áram- vagy a vízfogyasztásuk. Márpedig a környezettudatosság egyre fontosabb a vásárlóknál, azaz többen keresik az alacsony víz- és áramfogyasztású gépeket. A tesztben szereplő készülékek között a két leginkább víz- és energiatakarékos mosógép ára 110 és 75 ezer forint között mozog, viszont itt az energiahatékonyság sajnos a mosási és öblítési hatékonyság rovására megy.

Tanácsok a vásárláshoz

Mosógépvásárlás előtt nagyon fontos megmérni, mekkora helyre kell betenni. Centiméterre pontosan meg kell nézni, hátul érdemes 15 centi távolságot hagyni a csöveknek, mindkét oldalon pedig 2,5-2,5 centit kell hagyni. Egy mosógép szerencsés esetben évekig működik, miközben pörgeti a villany- és a vízórát, ezért fontos vásárlásnál az energiacímkét is megnézni, azaz azt, hogy mennyi áramot és vizet fogyaszt.

Lényeges, hogy minél több speciális beállítás van egy mosógépen, annál drágább, ám ezeket a funkciókat nem mindenki használja. Sok drágább gép van, amelyeknek van gőztisztító programja, de a gyakorlatban ez csak egy kicsit javít a tisztítási hatékonyságon.

Hasznos lehet viszont az automata adagolás, mert a megfelelő időben üríti a mosószert, fehérítőt vagy öblítőt. Egyes mosógépek több hónapra elegendő mosószert is képesek tárolni. A hőfok és a centrifuga fordulatszámának beállításával csökkenthető a vízmelegítésre vagy a centrifugálásra fordított energia. Az extra öblítési funkcióval rendelkező gépek az állatszőrrel elbánnak, de hasznos akkor is, ha érzékenyek vagyunk a ruhában maradt öblítőre.

A fotó forrása: Pexels/Sarah Jane.