Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank hitelezési feltételhez kötött kamatcsere-tenderén a meghirdetett 300 milliárd forintra 227,79 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot a bankok, így az MNB minden ajánlatot elfogadott.

A 2016-ban tartott tenderek és a mai tender eredményeképpen a bankok fennálló HIRS állománya 679 milliárd forintról 906 milliárd forintra nőtt. Ezzel a kereskedelmi bankok 2017-es hitelezési vállalása a korábban vállalt 170 milliárd forintról 227 milliárd forintra emelkedett.

A hitelezési vállalások átlagos emelkedése bankrendszeri szinten 34, míg a résztvevő bankok körében 58 százalékos volt. A tenderen részt vevő 9 bank közül három tett az eredeti vállalásának legalább 100 százalékos emelését jelentő új hitelezési vállalást. A preferenciális betét maximális bankrendszeri állománya 150 milliárd forinttal bővült. A megemelt preferenciális betét elhelyezésére 2017. augusztustól van a bankoknak lehetősége.

A piaci hitelprogram (php) második szakaszát jelentő mai tenderen megemelt banki hitelezési vállalások biztosítják, hogy a mikro-, kis- és középvállalati szektorra vonatkozó hitelezés növekedése az MNB által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek tartott 5-10 százalék közötti sáv felső felében alakuljon.

Az MNB monetáris tanácsa május 24-én jelentette be a php második szakaszának elindítását. A tenderen érvényes terméktájékoztatókat az MNB június 7-én elérhetővé tette a honlapján, ezzel biztosítva a bankok számára a szükséges felkészülési időt.