Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy kormányhoz közel álló befektetői kör 2016-ban meg akarta szerezni a pécsi porcelángyárat. Egy trükkös adósságfelvásárlási és -követelési manőverrel felszámolásba akarták sodorni a zrt.-t, eközben Pécs önkormányzata létrehozott egy "ellen-kerámia" céget, a Ledina Kft.-t, ahová átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát, 112 embert - írta cikkében a Népszava.

A kerámiacég ellen adóvizsgálat is indult, de nem találtak szabálytalanságot. A tulajdonos Bachar Najari kifizette a cég korábbi hiteléhez kapcsolódó 400 milliós adósságot, a gyárat pedig új emberekkel újraindította. A Ledina viszont - amit a város gyorsan eladott - nem talált magának megélhetést, százmilliós nagyságrendű adósságot halmozott fel, dolgozóit leépítette, a kft. többször tulajdonost váltott, majd 2018-ban elindult a végelszámolása.

A Zsolnay pert indított volt dolgozói ellen, mivel az alkalmazottak azonnali kilépése kárt okozott a zrt.-nek. A manufaktúra a pert első- és másodfokon is megnyerte, a bíróság ugyanis nem találta megalapozottnak a dolgozók rendkívüli felmondásának indokát.

A 23 milliós kártérítésre kötelezett vesztesek a Kúriához fordultak, ahol szerdán megszületett a jogerős ítélet. Az újabb verdikt 111 dolgozó estében helyben hagyta a korábbi ítéletet, így ők egyenként 150-250 ezer forintot kell fizessenek volt cégüknek. Egy dolgozó esetében viszont visszaküldték az eljárást első fokra, mert az illetőtől a Zsolnay egyhavi fizetésnél több kártérítést kért, s annak indokolt nagyságát bizonyítani kell. Minderről a Zsolnay ügyvédje, Bodnár Imre tájékoztatta a napilapot.

További részletek a lap cikkében olvashatók.