Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban derült ki, hogy az MVM Zrt. 4,89 milliárd forintot juttatott az MVM International AG nevű zürichi leányvállalatának, hogy az szerezzen be neki egy informatikai rendszert, hivatalos nevén, a Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszert. A beszerzés eltörpült az állami energetikai vállalatcsoport 300 milliárd forintos évi fejlesztései között, de a pénzügyi auditot készítő KPMG nemzetközi könyvelőcég fennakadt azon, hogy az egymunkavállalós, svájci MVM-cég a legnagyobb titokban továbbadta a megbízást Szlovákiába.

Az Index - amely már több cikkben próbálta feltárni a beszerzési ügyet - most arról ír, hogy a szlovák Scadex Sro nevű révkomáromi cég kapta a feladatot. A vállalkozás a hazai energetikában és informatikában ismeretlen - sőt, még honlapja sincs -, 15 százalékban egy Budakeszin lakó magyar ember, Fürlinger Gyula tulajdona, míg 85 százalékban egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o. Utóbbi teljes egészében a panamai Bearberry SA tulajdonában áll.

Az MVM-nél hónapokig húzódott a vita az auditáló KPMG-vel, hogy megegyezésre jussanak, de a könyvvizsgáló aláírhatatlannak tartotta a magyar állami cég pénzügyi beszámolóját. Ugyan a vállalat hazai kirendeltsége még belement volna, hogy ha az MVM átvizsgáltatja a svájci leány ügyét egy elismert, a szakterületen jártas ügyvédi irodával, akkor rákerülhet a szignó a dokumentumra, de a KPMG legfelsőbb vezetése - globális szinten - stoptáblát tartott a projektnek, így végül nem csinálták meg a beszámolót.

A probléma - a portál beszámolója szerint - ismert volt az MVM-dolgozók körében is: néhányan próbálták megnézni, hogy mi lehet az ügy hátterében, mert aki nem az MVM Internationalnál ült, soha nem találkozott addig a Scadex s.r.o. nevével. Az MVM SAP-rendszerében sem tűnt fel a cég, semmilyen találat nem utalt arra, hogy valakik a megelőző évben egy többmilliárdos szerződéses kapcsolatba léptek.

Találtak azonban a budakeszi Fürlinger vállalkozásai között egy másik céget is: a 2017-ben alapított pátyi Great System Kft.-t, amelyben a férfi csak ügyvezető, de a cég már működése első pár hónapjában 2,8 milliárd forintos forgalmat és 2,7 milliárd forintos adó előtti nyereséget ért el, amelyből 2,43 milliárd forint osztalék kivételéről döntött. Itt pedig feltűnni látszik a révkomáromi Scadex-szál is, ugyanis ennek a cégnek a szlovákiai városba bejelentett Hiri Sándor a tulajdonosa, aki az akkori MVM-vezér Zsuga János üzlettársa a Rutin Építőipari Kft.-ben.

Azt nem tudni, hogy a panamai Bearberry SA tulajdonosa kicsoda.

Korábban még egy izgalmas szál került elő az MVM különös ügyében: a 24.hu arról írt, hogy az MVM Informatika Zrt. és az MVM Net Zrt. kulcsszereplője volt annak, hogy a cégcsoport svájci leánya az informatikai beszerzéshez jutott, ugyanis csak ők végezhettek volna ilyen munkákat, ezt azonban írásban átengedték a külföldi cégnek. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját ugyanaz a személy töltötte be. Ö Lazarovits Márk, aki a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője volt, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.