Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakszervezetek átlagosan 30 százalékos bérfelzárkóztatást kérnek, a lap úgy tudja, az igény teljesíthető. A MÁV-val már pénteken tárgyalnak a szakszervezetek, közös álláspont alapján.

Várhatóan a jövő héten széles körben, a vállalatvezetőkkel, az érdekképviseletekkel, valamint a fenntartó kormánnyal újabb egyeztetések következnek, azonban jelenleg is folyamatban van a szakszervezetek részéről a bérjavaslatok kialakítása.

A napilap szerint a cél az, hogy középtávú, 2-3 éves bérmegállapodások szülessenek, a fizetésemelés mértéke pedig az időszak végére elérheti a 30 százalékot. Az egyeztetések február közepén zárulhatnak, a kormány döntésével.

A döntésig az állami cégek kialakítják a szakszervezetekkel közösen - a bérigényeket figyelembe véve - azt a megállapodást, amely a kormány asztalára kerülhet. A Magyar Idők korábban úgy értesült, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése 22 milliárd forintba kerül az állami vállalatoknak, amit az állam garantál, emellett elérheti a 60 milliárd forintot is az a keret, amelyből további bérfejlesztéseket lehet megvalósítani.