Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

November 1-jétől nem kell regisztrálni a turistabuszoknak a budai Várba történő behajtáshoz, visszaáll a június 1-je előtt érvényes behajtási rend - adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Jónak értékelte a rendszer működését lapunknak Dittel Gábor, a buszos vállalkozások több mint 50 százalékát képviselő Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Bár kezdetben az volt a terv, hogy a buszokat teljesen kitiltják a várban folyó felújítási munkálatok miatt, az MTÜ hamar belátta, hogy ezzel teljesen ellehetetlenítik a turizmust, hiszen a Budapestre érkező turisták 80 százaléka meglátogatja a várat. Így létesítettek végül egy regisztrációs pontot a Lánchíd utcában a Várkert bazár előtt, ahonnan nyolcasával engedték fel a buszokat a Várba a Hunyadi János úton keresztül. Az utasokat a Dísz téren tették ki, majd a járművek a vár nyugati oldalán a Palota úton hajtottak le és parkoltak vagy ott, vagy kicsivel lejjebb a Dózsa György téren - mondta Dittel.

A kezdeti gyerekbetegségeket is hamar orvosolták, így lett egyirányú a Lánchíd utca egyik szakasza a regisztrációs pontig és így tiltották meg a személyautó-parkolást ott, ahol a buszoknak kellett a hely. A sofőrök így már csak az árnyékos helyek hiánya, a kevés illemhely, illetve késedelem miatt panaszkodtak, de komoly problémával nem fordultak a NiT Hungary-hez.

Június 1. és október 5. között egymillió turista tudott felbuszozni a várba, naponta átlagosan 160 buszt regisztráltak, a rekord pedig 248 jármű volt egy szerdai napon. Mindezt persze duplán kell számolni, hiszen a turisták felvételéhez ugyan azon az útvonalon kellett felmenniük a buszoknak. A komoly forgalomhoz az is kellett, hogy mind az MTÜ-vel, mind pedig a beruházóval jól tudtak együttműködni. A tervek szerint jövőre is hasonló rendszer működik majd a várban.

Lapunkat a Budapest Közút arról tájékoztatta, hogy november 2-án reggel 8 órakor visszaáll a Lánchíd utcában a kétirányú közlekedés.