Szavai szerint a magyar kormány az egyik legfontosabb fejlesztési programként gondol a digitalizációra. A DJP 2.1 hangsúlyos része az informatikai szektorban dolgozó kkv-k támogatása is. Emellett a digitalizációval kapcsolatos szabályozás is korszerűsítésre szorul - fogalmazott Deutsch. Adódik például a kérdés, hogy az önvezető autók által okozott baleseteknél hogyan oszlik meg a felelősség? Azt javaslom, hogy ebben a kérdésben minél hamarabb kezdődjön egyeztetés a biztosítási szakma és az állami szabályozás képviselői között - mondta a biztos.

A kormány július közepén döntött a Digitális DJP 2.0 elfogadásáról. Az is fontos, hogy minél előbb készüljön el az ágazati digitalizációs stratégia a biztosítási szektorban is - mondta a miniszterelnöki biztos. Ebben javaslata szerint a a Mabisz lehetne a szakmai partner. A közös gondolkodás pedig már holnap kezdődjön el.

Az elvesztegetett évtized

Az utóbbi években átlagosan 4-5 százalékos növekedést ért el a magyarországi biztosítási szektor, az ágazat díjbevétele idén végre újra elérheti az ezermilliárd forintot - ez azt jelenti, hogy idén várhatóan meghaladja a biztosítási piac mérete a 2007-es csúcsot, de egyelőre csak nominálisan, azaz egy évtized gyakorlatilag elveszett - állapította meg Pandurics Anett Mabisz-elnök.

A hazai biztosítók díjbevétele az első félévben 6 százalékkal nőtt: az MNB adatai szerint az életbiztosítási ágban 228 milliárd forint volt a díjbevétel, a tavaly 221 milliárd forinttal szemben, míg a nem életbiztosítási ágban 258 milliárdot értek el, a 2016-os 237 milliárd forint után.