Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Annak is örülni kell, hogy egyáltalán van hazai eper. Jobban megviselte a töveket a hosszú, kemény tél, mint az áprilisi fagyok. Kevesebb fürtöt hoztak ki a tövek, viszont ami megmaradt, annak a zöme szép, és jó a minősége - mondta, a Csongrád megyei Zsombón lévő kertészetében Nemes Nagy Zsolt, akit arról kérdezett a lap, hogy milyen eperszezon jöhet az idén.

A szegedi Mars téri piacon jelenleg 1500-2000 forintért adják a magyar eper kilóját. Ez az ár a Zsombón és Forráskúton összesen másfél hektárnyi üvegházban és a fóliában termelő nagygazda szerint nem is nagyon fog változni.

Nagykeráron most 1600 forint kilója, szerintem 1800- 2200 forintnál nem is nagyon lesz olcsóbb a pulton kapható. Ha május végén, június elején bejön egy nagyobb meleg, akkor kicsit csökkenhet az ára, de nem jelentősen - magyarázta a termelő. Jól jelzi a kemény tél hatását, hogy Nemes Nagy Zsolt üvegházi körülmények és fólia alatt termő szamócája is kéthetes csúszásban van.

Saját tapasztalatai és a környékbeli gazdáktól érkező hírek alapján azt mondta, a július elejéig tartó szezonban a nála termő mennyiség a tavalyinak legjobb esetben is a fele lesz, a szabadföldi epernek pedig a 30-50 százaléka fagyott el.

(Korábban az importzöldségeknél volt nagyobb áremelkedés, a szokatlan hideg miatt)