Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kapacitásbővítő projekt technológiafejlesztési részét a kormány 200 millió forintos uniós pályázati forrással támogatja.

A banki hitelezés beindulása és a kedvező kamatozású hitellehetőségek is ösztönözték a beruházást, amelyet a pályázati támogatáson felül várhatóan 400 millió forint hitelből és 600 millió forint önerőből finanszíroznak - mondta Juhász Attila, a pincészet tulajdonosa.

A projekt egy 1000 négyzetméteres borászati és logisztikai központ, valamint palackozóüzem létrehozása mellett mintegy 400 millió forint értékű technológiafejlesztést is tartalmaz. Az új, 15 ezer hektoliter kapacitású egerszalóki üzemet a mai legmodernebb, egyben legpiacképesebb reduktív borászati eljárás minden berendezésével felszerelik, amely egyedi pezsgők készítését is lehetővé teszi.

A létesítmény elkészülte után a cég évi 3 millió palackos termelése akár 6-8 millióra is felfuttatható, ami a minőség további javításával együtt újabb exportpiacok felé nyit utat a borászat számára - írta az MTI.

A jelenleg 30 főt foglalkoztató pincészet 2016-ban nettó 1,2 milliárd forint árbevételt ért el, amely idén várhatóan 1,5 milliárd forint fölé emelkedik. A cég mintegy 300 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelynek egyharmada saját tulajdonú. Erről idén jó, helyenként kiemelkedő minőségű és közepes mennyiségű, 35 ezer mázsányi termést takarítottak be. Ez 2018 végéig biztosítja a borászat 25 ezer hektoliteres alapanyagigényét.

Termékeik 75 százalékát belföldön értékesítik, legjelentősebb exportcélországaik a termelés 15 százalékát, évente 350-400 ezer palackot rendelő Kína mellett Lengyelország, Németország és Belgium.

Címlapkép forrása: Unsplash.