Eladta a visontai naperőművet és a bükkábrányi rekultivált bányaterületét a Mátrai Erőmű Zrt. - erről az erőmű közvetett tulajdonosa, a Mészáros Lőrinc tualjdonában lévő Opus Global Nyrt. adott ki közleményt. Mint azt az mfor.hu megírta: a társaság szeptemberi közgyűlési döntése szerint zárult december 19-én az adásvétel lezárása, mely szerint a visontai naperőmű az állami energiaholding leányvállalatának (MVM Hungarowind Kft.) tulajdonába kerül.

A szerződés értelmében a 16 megawattos naperőmű üzemeltetését és karbantartását a jövőben is a Mátrai Erőmű végzi, de a cég bérleti díjat is kap a területért és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra (transzformátor és a vezetékei) használatáért. Erre áldását is adta az energiahivatal.

A közleményben az adásvétel indoklása az, hogy mindez illeszkedik a Mátrai Erőmű hosszú távú stratégiájába, amelynek célja, hogy 2030-ban is a vállalat adja a hazai villamosenergia-termelés ötödét. "A Mátrai Erőmű megújuló energiaforrásokra alapozva, illetve az energiatárolási és -szabályozási technológiák létesítésével készül a szén alapú erőművek fokozatos kiváltása utáni időszakra. Az ehhez szükséges, több tízmilliárd forintos projektek megvalósítása érdekében a vállalat értékesíti egyes vagyonelemeit" - olvasható a közleményben.

A visontai naprét tranzakciójához kapcsolható a bükkábrányi bánya rekultivált földterületeinek értékesítése is, melyeken jellemzően erdőket alakítottak ki. E területeket a társaság felajánlotta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek.