Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi rekordévhez képest 10-15 százalékkal lesz kisebb a búzatermés, várhatóan 4,7- 5 millió tonna, a minőség pedig lényegesen jobb mint tavaly: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb mint 40 százalékkal - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak.

A búza ára az elmúlt hetekben kissé emelkedett, és a termelők további árnövekedést várnak. Ha ugyanis a szárazság tovább tart a nagyobb európai kukoricatermelő országokban, illetve Kanadában, akkor az közvetve árnövelő hatású lesz a búzapiacon is.

A párizsi gabonatőzsde árai az egy évvel ezelőtti szintnél 10 százalékkal magasabbak, ennek nyomán a június elején jellemző, tonnánkénti 37-40 ezer forintos hazai búzaárak is nőttek, már 44-45 ezer forintos jegyzések is vannak - fogalmazott Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt időszak áremelkedése nyomán augusztusban emelni fogják a liszt árát a malmok, mintegy 5-10 százalékkal - jelentette ki a Gabonaszövetség feldolgozói tagozatát is vezető szakember.

A pékek egyelőre nem foglalkoznak a lehetséges áremelés kérdésével - válaszolták a lapnak a Magyar Pékszövetségnél.