Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

lőzetesen bejelentett ellenőrzési akciót folytatott július végén és augusztus elején a Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A vizsgálat során a hatósági szakemberek a borászatokkal együttműködve tárták fel az alkalmazott eljárások és az adminisztráció megfelelőségét a hatályos jogszabályoknak, illetve azok esetleges hiányosságait - olvasható a hatóság közleményében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati munkatársai az átfogó vizsgálat során elsősorban azt kontrollálták, hogy a Tokaji borkülönlegességek valóban megfelelnek-e a termékleírásoknak, azaz a leszüretelt aszúszemek mennyisége megfelel-e a belőlük készült minőségi kategóriákhoz szükséges mennyiségnek. Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a készletek és az adminisztráció egyezőségére, a technológiai előírásokra, a higiéniára és a minőségbiztosítási rendszer kiemelt pontjaira.

Az ellenőrök górcső alá vették a termékek kiszerelését, az alkalmazott jelöléseket, valamint a különböző engedélyeket is, hiszen csak ezek révén garantálható, hogy a palackok beltartalma valóban a csomagoláson feltüntetettel azonos, és a termék nyomon követhetősége a szőlőtőkétől a pohárig hiánytalan legyen.

Pálinkát és bort kaszáltak el

A Nébih szakemberei a 25 ellenőrzött egységből mindössze kettőnél tapasztaltak komolyabb jogszabálysértést. Az egyik érintett tétel a göncruszkai székhelyű Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet "A Gönci" nevű fél literes, illetve lédig gönci barack pálinkája volt. A Nébih szerint ezek a pálinkák nem biztonságosak, mivel a gönci barack gyümölcs eredetét az ügyfél hitelt érdemlően igazolni a helyszíni ellenőrzés során nem tudta, ezért a termék-tételek nyomon-követése nem volt igazolt.

Frissítés

A göncruszkai Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet október 12-én közölte, hogy a Nébih helyszíni ellenőrzése idején a bemutatott dokumentumok hiányosnak bizonyultak, melynek folytán a 30 napos hiánypótlási szakasz idejére ideiglenesen felfüggesztették a 2014-es évjáratú A Gönci Barack pálinka forgalmazását. Majd a hiányolt dokumentumok pótlása megtörtént és a hivatal a korlátozást visszavonta.
Kép forrása: Nébih

A másik érintett tétel Czemiczki István tolcsvai egyéni vállalkozó szőlőbora volt. A borászati üzemet 30 napra ideiglenes bezáratták. Ennek oka, hogy a pincekönyvi nyilvántartás hiánya és a tényleges fellelt készletek jelölésének nem megfelelősége alapján a helyszíni készlet nem volt megfeleltethető a pincekönyvi készletnyilvántartással, így a borászati termék-tételek nyomon-követése nem volt biztosított.

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem azért jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak. Ilyenkor a hatóság 8 napon belül intézkedési tervet kért az érintett vállalkozástól, amelyben az részletesen, a határidő megjelölésével kötelezettséget vállalt a feltárt hibák kijavítására.