Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerdai bankszünnapot követően ma kinyitottak az MNB ideiglenes intézkedéseivel érintett DRB bankcsoport fiókjai - adta hírül a jegybank.

Minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal, a jegybank által a mai napon ügyfelenként megszabott 60 ezer forintos maximális limit erejéig. Így bízni lehet benne, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken. A fióknyitás technikai okokból csak két egységnél maradt el, amelyekből az adott csoporttag legközelebbi fiókjába irányították át az érdeklődőket.

A DRB bankcsoport ügye kapcsán földrajzilag egymástól elszigetelt kis bankokról van szó, amelyek hatása kicsi a pénzügyi rendszer egészére - nyugtat az MNB.

Néhány nap múlva eldől a bankok sorsa

Ha a bankcsoport tagjainak fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül, a jegybank visszavonja az intézmények tevékenységi engedélyét, sor kerülhet felszámolásukra, s rövid időn belül megkezdődik az ügyfelek kártalanítása.

Ez esetben az Országos Betétbiztosítási Alap legfeljebb 20 munkanapon belül több mint 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak.

A jegybank volt az a szervezet, amely az első alkalommal felszínre hozta a Buda-Cash-nél történt visszaéléseket - mondta Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke az MTI-nek. Szavai szerint az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.

Akár napokon belül döntést hozhat az MNB a visszaélés-sorozattal súlyosan érintett és a brókerház tulajdonosaihoz köthető kisbankok további sorsáról - mondta Windisch. A jegybank szorosan együttműködik a nyomozó hatóságokkal is, támogatva a rendőrség vizsgálatát.