Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett cikk szerzői azt írták, régiós összevetésben is magas a bankrendszer jövedelmezősége, profitja Magyarországon, ugyanakkor szerkezete nem egészséges, nemzetgazdasági szempontból nem megfelelő, mivel egyaránt nagyon magas a bevételi és a kiadási oldal a mérlegfőösszeghez viszonyítva.

A jegybanki alelnök és igazgató szerint a magas költségszint egyik fő oka, hogy a magyar bankrendszer GDP-arányos hitelállománya lényegesen alacsonyabb, mint például a cseh bankrendszeré.

A bankrendszer méretének - penetrációjának - felzárkózása a régiós átlaghoz a cseh és a magyar bankrendszer költségszintje közti különbségnek nagyjából a felét eltüntetné. A másik feléhez a hazai bankok összeolvadása, tudatos költségcsökkentése, valamint hatékonyságának növelése szükséges, amely mérsékelheti az ügyfelek terheit, így csökkenhetnek a pénzügyi szolgáltatások, hitelek árai - írták.

Fontosnak nevezték, hogy a bankok ne a gazdasági szereplők szűkebb körének eladott drága termékek, szolgáltatások segítségével érjenek el megfelelő profitot, hanem széles kört kiszolgálva, a lehető legolcsóbban és hatékonyan. A bankrendszer alacsonyabb bevétel, valamint alacsonyabb költségek és akár változatlan profit mellett is képes elérni ezeket a célokat, ehhez azonban még sokat kell tennie - írta Nagy Márton és Banai Ádám.

A kép forrása: Shutterstock.