A magyar kormány elkötelezettségét és támogatottságát tekintve a végrehajtási kockázatok jóval alacsonyabbak mint más uniós tagországokban - monda az interjúban a helyettes államtitkár.

Az Európai Bizottság által 2012-re prognosztizált magyar államháztartási hiányról kifejtette: Brüsszel mindig óvatos becslést készít, és beárazza a végrehajtási kockázatokat, így várható volt, hogy a konveregenciaprogramban szereplőnél magasabb hiányt jelez előre. Azt a bizottság is egyértelművé tette, hogy a Széll Kálmán Terv végrehajtása esetén 3 százalék alatti hiány várható 2012-ben, "azt gondolom, hogy ez a kulcs".

A kormány Banai szerint első lépéssorozatában stabilizálta a 2010. év pénzügyi helyzetét, második szakaszban reális idei költségvetést állított össze, a harmadik fázis pedig a hosszú távú, az államadósság csökkentését tartósan megalapozó intézkedések kidolgozása.

A magyar GDP exportfüggő, de a kabinet számos intézkedést hozott a belső piac élénkítésére, amelyek hatása főleg a második félévtől érvényesülhet erőteljesebben Banai Péter Benő szerint.