Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A nyári gumicsere során azt látjuk, hogy ma már nem várja meg az autós, míg a gumi tükörsima lesz és így alkalmatlanná válik az esős időben való közlekedésre. Egyre többen vesznek új nyári abroncsot már akkor, amikor ugyan még teljesíti a jogszabályban előírt 1,6 mm-es profilmélységet, de használata már nem biztonságos" - állítja Nagy Tibor, az Automax ügyvezetője, aki hozzátette, hogy 10 százalékkal nőttek az abroncseladások  az idei évben.

A cég adatai szerint három vásárlóból kettő választott a 10-20 ezres árkategóriában. Átlagosan egy magyar autós 68 ezer forintot költött 4 darab nyári gumira. A cégnél a két szélsőség közül az egyiket egy Kispolski felgumizása jelentette 32 ezer forintért, egy tuning BMW-re 612 ezer forintot költöttek.

Lusták az autósok

Bár már nem várják meg a magyarok a totális kerékkopást, azért megmutatkozik, hogy nem szeretnek sokat foglalkozni az abroncsokkal: 30 százalékot bővült a négy évszakos gumik eladása. Mellettük nőtt a deffekttűrő abroncsok iránti kereslet és a terepjárókra szánt gumik értékesítése is.

A hazai autógumi piacot - a cég szerint - az ázsiai, azon belül is a dél-koreai gyártók uralják. Minden negyedik abroncs valamilyen dél-koreai gyártó terméke. Magyarázat lehet, hogy ezek a gumik kifejezetten jól szerepelnek a magyar autósok számára iránytűként szolgáló ADAC teszteken, miközben kedvező áron kaphatók. A hazai forgalom 60 százalékát 4 ázsiai ország (Kína, India, Japán és Dél-Korea) tarolta le.

"Az elmúlt években a gyártók ezen a területen is sokat fejlesztettek, így a négy évszakos gumikat már rég nem lehet annyival elintézni, hogy se nyárra, se télre nem jók igazán. Ahogy az ingyenesen letölthető Nyári Gumi Kisokosunkból is kiderül, ez alapvetően egy racionális gazdasági döntés azoknál az autósoknál, akik évente nem mennek többet 10 ezer kilométernél" - tette hozzá Nagy Tibor.

Télen is bővülhet a piac

Idén egyébként nagyon korán léptek az autósok, hiszen hamar lett meleg, így a legforgalmasabb nap március 20-ra esett, ami 2 héttel korábbi, mint 2016-ban. Az Automax előrejelzése szerint a fenti piaci bővülés a téli gumi vásárlásoknál is folytatódik majd, ami jó hír, hiszen így a kritikus helyzetekben csökkenhet a balesetek kockázata.