Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április 3-án (kedd) nulla órától munkabeszüntetés kezdődött az ország egyetlen szaniter kerámia gyárában, amely a tervek szerint április 5. (csütörtök)  6 óráig tart. Kedden a délelőttös műszak kezdte meg a sztrájkot a hódmezővásárhelyi gyárban, amely törvényes keretek között, a vállalattal való együttműködés mellett, inzultusok nélkül zajlott - számolt be a Napi.hu-nak Járási Tamás, a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetének (MCDSZ) elnöke.

Az első műszakban körülbelül 200 munkavállaló dolgozik, felmérésük alapján valamivel több mint száz fő csatlakozott a sztrájkhoz, akik mind fizikai állományú dolgozók. A következő ütem - a délutános műszak sztrájkja - 14 órától kezdődik, majd 22 órától az éjszakai műszak lesz érintett.

A gyár valamivel több mint 800 fős állományából közel 400 fő írta alá az MCDSZ sztrájk-részvételi ívet. A visszajelzések alapján ezek a dolgozók ténylegesen részt is vesznek majd az akcióban. Járási szerint egyes kiemelt jelentőségi üzemi egységeknél 100 százalékos arányú az emberek részvétele a munkabeszüntetésben, ami a termelést kedvezőtlenül érinti. Ugyanakkor hangsúlyozta: céljuk nem a károkozás, hanem a cégvezetés figyelmének felhívása.

A Villeroy & Boch lapunknak megküldött állásfoglalása szerint valamennyi munkavállalója sztrájkhoz való jogát elismeri a törvények, és a kollektív szerződés keretei között. A megállapodások értelmében azonban egyes területek munkatársai nem sztrájkolhatnak, hogy a termelés, a lehetőségek szerint, folyamatos maradjon, illetve a vállalat ne szenvedjen jelentős veszteségeket. Kedden kezdődött sztrájkban különböző területekről 541 munkatársból összesen 88 fő jelezte a részvételét a reggeli 6.00-kor induló műszak megkezdésekor. A vállalatnál a legtöbb területen a napi munka zavartalanul zajlik - írta közleményében a cég.

Úgy fest, egyre többen támogatják az akciót

A sztrájk kiváltó oka az volt, hogy a vállalat legutóbb - számos más elem mellett - átlagosan 8 százalékos alapbéremelést biztosít a munkavállalóknak, amelyet a nagyobb taglétszámú Villeroy & Boch Magyarország Kft. Szakszervezet elfogadott. A kisebb taglétszámmal rendelkező érdekképviselet, az MCDSZ azonban magasabb, 12 százalékos béremelést követel, így visszautasította a menedzsment legutóbbi ajánlatát. A társaság április 1-től, a megállapodásban szereplő béremelés végrehajtását megkezdte.

Az MCDSZ elnöke szerint béradatokat nincs felhatalmazásuk közölni. Azt azonban elmondta: az üzemi bérszínvonal az összes pótlékot beleszámítva az országos bruttó átlagbérrel közel azonos szinten áll. Az alapbér ugyanakkor bizonyos munkakörökben csak a garantált bérminimum szintjén van. Az alacsony bérek miatt nőtt a fluktuáció, egyre nagyobb az elvándorlás a gyárnál.

A másik szakszervezet továbbra is támogatja a munkáltató bérajánlatát, együttműködés nincs. Szerinte eddig a Villeroy & Boch Magyarország Kft. Szakszervezet volt nagyobb, de mostanra már nem biztos, hogy ez így maradt. A másik érdekképviselet létszáma drasztikusan csökken, míg az MCDSZ helyi alapszervezetének tagsága folyamatosan duzzad az átlépők miatt. Így szerdáig jó eséllyel a dolgozók nagy többsége csatlakozhat a sztrájkhoz. A munkáltató péntekre bértárgyalást kezdeményezett az MCDSZ-szel, amelyen a német konszern hr-igazgatója is részt vesz.

A vállalkozás a nyilvános cégadatbázis szerint 23,692 milliárd árbevételt ért el 2016-ban, az előző évi 21,753 milliárd után. Adózott eredménye 1,130 milliárd forintot tett ki a 2015-ös 182 millió forintos veszteséget követően. A cég 2016-ban 837 dolgozót foglalkoztatott. A cég elsősorban exportra termel. Magyarországon az Alföldi és a Villeroy & Boch márkával van jelen a cég, és megközelítőleg 45 százalékos a kerámiapiaci részesedése.

A kép forrása: Alfoldi.hu, Villeroy & Boch Magyarország Kft.