A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) 6,1 százalékos negatív hozammal zárta a tavalyi évet az egy évvel korábbi 13,7 százalék hozamnövekedés után.

A nyugdíjalap vagyona 56,4 milliárd dollárral ezer milliárd dollárra csökkent. Ha ezt a vagyont szétosztanák, minden norvégra 193 ezer dollár (53,6 millió forint) jutna. Hét év nyereség után tavaly először zárt veszteséggel a norvég alap.

Tavaly különösen nagy, 9,5 százalékos veszteség keletkezett a részvénybefektetésekből, miközben az ingatlanokon 7,5 százalékos, a kötvényeken pedig 0,4 százalékos haszon volt.

Tavaly a legtöbbet a német Bayer, a Facebook és a söripari Anheuser-Busch InBev befektetésein veszített a norvég nyugdíjalap.

A múlt év végén az alap vagyonán belül a részvények aránya 66,3 százalék, a kötvényeké 30,7 százalék, az ingatlanoké pedig 3 százalék volt.

A norvég nyugdíjalapnak a világ csaknem 9 ezer cégében vannak befektetései. Arányait tekintve a legnagyobb befektetése a Microsoft (64,7 milliárd korona), az Apple (62,7 milliárd korona), Alphabet, a Google anyacége (57,6 milliárd korona), az Amazon (54,8 milliárd korona), a Nestlé (53,9 milliárd korona) és a Royal Dutch Shell (51,3 milliárd korona) vállalatokban van. (1 dollár=8,5 korona, 1 korona=32,51 forint)

A nyugdíjalap kötvénybefektetéseinek élén az amerikai, a német és a japán állampapírok állnak.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

A japán nyugdíjalap is nagyot bukott az elmúlt évben.