Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok fele egyáltalán nem tesz félre a nyugdíjas éveire, a fiataloknál pedig még rosszabb ez az arány - derül ki a napokban CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából. Aki megtakarít, az átlagosan ezer és tízezer forintt közötti összeget szán erre a célra. De mire elég akár a tízezer forint is? Mennyit kell ahhoz félretenni, hogy meglévő anyagi helyzetünket idős korunkban is fenntarthassuk?

Az OECD adatai szerint 2008-2017 között a magyar háztartások nettó megtakarítási rátája megduplázódott, a nettó jövedelem 3,66 százalékáról 7,35 százalékára emelkedett. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt hogy százezer forint nettó jövedelemből egy átlagos magyar alig hétezer forintot tesz félre. Ráadásul a 25-29 éves korosztálynak pedig több mint háromnegyede állította, hogy semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy spórol idős korára, közülük legtöbben (15 százalék) önkéntes nyugdíjpénztári tagok, és minden tizedik válaszadó rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

A megtakarítók fele ezer és tízezer forint között tesz félre nyugdíjra, míg negyedük tízezer és húszezer forint között spórol havonta. Ezeket az összegeket persze csak úgy lehet a helyükön kezelni, ha tudjuk, hogy mennyi évünk van még a nyugdíjkorhatár eléréséig - ami jelenleg a 65. életév -, és milyen összegű nyugdíj-kiegészítésre számítunk.

Példánkban azt tűztük ki célul, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor 10 millió forintunk legyen, mégpedig mai értéken, amihez az átlagos éves inflációval is számolnunk kellett. A példánkban 3,5 százalékos éves átlagos inflációval, valamint 1,5 százalékos átlagos reálhozammal számoltunk, ami nem sok, de ilyen időtávra érdemes konzervatívan tervezni.

A grafikonon látható, hogy a havi 10 ezer forint megtakarítás legfeljebb egy 30 éves, vagy annál fiatalabb esetében lehet elegendő a kitűzött cél eléréséhez, amennyiben most kezd el megtakarítani. De ez is csak akkor igaz, ha a tízmilliót nominálértéken nézzük, vagyis nem kalkulálunk az addig bekövetkező pénzromlással.

Éppen ezért érdemes megtakarításkor a reálértéket alapul venni, vagyis annyit félretenni, hogy amikor 65 évesek leszünk, akkor annyi pénzünk legyen, mint amennyit most a tízmillió forintunk érne. Ehhez azonban egy most 30 éves fiatalnak már legalább havi 30 ezer forintot kellene félretennie minden hónapban, hogy végül reálértéken teljesüljön a kitűzött cél.

Ráadásul a magyar fiatalok több mint háromnegyede "mamahotelben" él, vagyis nem kell lakhatásra költenie, ennek ellenére háromnegyedük mégsem tesz félre nyugdíjas éveire, ami nem sok jót ígér. Mert, ahogy látszik, minél kevesebb idő van hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, annál többet kell megtakarítani havonta, míg végül már kezelhetetlenné válik az ügy.