A legtöbb kérdésben hasonlóan gondolkodnak a nyugdíjtervezésről az X- (39-55 évesek) és az Y-generáció (24-38 évesek) tagjai - derül ki az NN Biztosítónak reprezentatív kutatásából. A két korosztály között a felmérés szerint a függetlenség igényében tapasztalható a legnagyobb eltérés: a fiatalabbak nagyobb önállóságot szeretnének.

Az Y-generációs válaszadók 63 százaléka mondta, hogy arra törekszik, ő maga dönthesse el, mikor megy nyugdíjba, nem bízná ezt az államilag meghatározott nyugdíjkorhatárra. Az X-eseknél csak 53 százalék gondolkodik így - mondta Nemes-Szabó Zsuzsanna, az NN Biztosító márka- és marketingkommunikációs vezetője, aki szerint a korai visszavonulás lehetősége is fontos motiváció lehet a fiatalabbaknál.

Mindkét csoportot megosztja az a kérdés, hogy több vagy inkább kevesebb célra tudunk hatékonyan félretenni. Nagyjából fele-fele gondolja a két korosztály, hogy minél kevesebb dologra takarékoskodunk, annál kevésbé aprózzuk fel a pénzünket, és annál jobb eséllyel érjük el a kitűzött célt. A generációk nagyjából abban is egyetértenek, hogy az időskori jólét megteremtéséhez a legbiztonságosabb lehetőséget az ingatlanbefektetések jelentik.

A kutatást az NN Biztosító megbízásából az NRC készítette 2018 augusztusában-szeptemberében online megkérdezéssel, a 24-55 éves, magyar internetező lakosság 1000 fős mintáján.

A kutatás alapján ma minden ötödik 24-38 éves tesz félre nyugdíjas éveire, de a felmérés szerint további 22 százalék csatlakozna hozzájuk, ha legalább havi nettó 50 ezer forinttal nőne a jövedelme.

A válaszok alapján a 35 éves kor a vízválasztó a nyugdíjtervezésnél, a 24-34 évesek közül ugyanis 37, a 35-38 évesek közül viszont már 49 százalék tervez félretenni idős korára. Látva, hogy az Y-generációsok jellemzően több célra takarítanának meg, mint az X-esek - ideértve például a lakás- és autóvásárlást, illetve a hiteltörlesztéseket is -, úgy tűnik, 35 éves korukra jut oda a többségük, hogy az egyéb céljai mellett vagy azok megvalósítása után már nyugdíjra is tudjanak gyűjteni.