Pontos adóbefizetési összegek nélkül, ábécé sorrendben jelennek meg Győr legjelentősebb adófizetői A 25 legsikeresebb győri üzletember című kötetben, amelyet pénteken mutattak be a nagyközönségnek a győri könyvszalonon. A kiadványból tulajdonosaikon keresztül megismerhetjük az egykori garázscégekből kifejlődött helyi középvállalatokat.

A Szakonyi Péter által szerkesztett magazinban országszerte ismert üzletemberek sikersztorijai olvashatók, például Magyarország legjelentősebb buszgyára, a Credo buszokat előállító Kravtex tulajdonosáé, Krankovics Istváné, vagy a Graboplast résztulajdonos-vezérigazgatójáé, Jancsó Péteré. De Győrből indult az élelmiszeripar egyik meghatározó kereskedelmi cége, Matusz Balázs vállalkozása, a Matusz-Vad, és az országszerte ismert építőipari nagyvállalkozás, a WHB, amelynek Paár Attila a tulajdonosa.

Az Audi farvizén...

Jó néhány helyi vállalat köszönheti növekedését az Audihoz köthető megrendeléseknek. Bogisich Ferenc Qualitative Production vállalata a szintén Győrben működő - mexikói tulajdonban levő - Nemak egyik legjelentősebb beszállítója. A Jámbor János érdekeltségébe tartozó Alprosys egyedi berendezéseket gyárt a német nagyvállalatnak, míg Gasztonyi László és Paár Attila cége az Audi üzemeinek felépítésében vett részt.

A Borsodi Műhely a szentgotthárdi Opel egyik legrégebbi beszállítója. Az itt készülő alkatrészek és részegységek minőségére jellemző, hogy a repülőgépgyártó iparban, sőt az űrtechnológiában érdekelt vállalatok is gyarapítják megrendelőik sorát.

...és azon túl

A nyugat-dunántúli nagyváros virilistái között található Kovács Róbert és fia, akik Európa egyik legjelentősebb uszodatechnikai cégét, az Aquacometet vezetik. Kertész Tamás Farm Tojás Kft.-je egy kis bőnyi istállóból indulva lett az ország tojástermelésének harmadát adó vállalkozás.

A győri lista egyetlen nem magyar származású szereplője Michael Leier. A burgenlandi építőipari menedzser a térség egyik legjelentősebb fejlesztője.

A kiadvány nagy teret szentel a város egykori virilistáinak. A 19. század elején gabonakereskedők virágoztatták fel Győrt, amely néhány évtized alatt a magyar gépipar fellegvára lett. Ebben jelentős része volt a helyi polgárság nyitottságának és befogadókészségének. Ez jellemezte és ez ma is jellemzi a Rába-parti várost.

A kiadványt keresse a Győr-Moson-Sopron megyei nagyobb újságárusoknál vagy a Libri weboldalán.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Krizsán Csaba