Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák, a megtakarítás mértéke azóta érdemben nem csökkent - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes az MTI beszámolója szerint.

A Mavir számításai szerint eddig össezsen csaknem 4000 gigawattóra (Gwh) a becsülhető energiamegtakarítás, amely az ország majdnem ötheti átlagfogyasztásával egyenlő. Adataik szerint 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

A módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így lehet a nyári időszámítás időszakában megtakarítást elérni.

A tavaszi átállás után az országos fogyasztási görbe látványosan mutatja az áramfogyasztás csökkenését - tette hozzá Tihanyi.

Az óraátállítás megtartása vagy megszüntetése komplex kérdés, de energetikai szempontból megtakarítást eredményez a módszer. Anyagi előnyökkel is jár, mert a kevesebb világítás miatt a fogyasztók kisebb villanyszámlát fizetnek, másrészt a kevesebb energia-felhasználással a környezetre gyakorolt terhelés is csökkenthető.

Az Európai Parlament felkérésére és a jelenlegi intézkedések értékelésének részeként az Európai Bizottság 2018 nyarán nyilvános konzultációt folytatott, amelyre 4,6 millió válasz érkezett be. Ez az bizottság által szervezett nyilvános konzultációk esetében valaha tapasztalt legmagasabb válaszadási szám. A válaszadók 84 százaléka támogatta az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetését.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.