Szombaton jött a hír, hogy az üzletláncnál lévő kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KDFSZ) sztrájkbizottságot alapított - egyedül. Állítólag teljes munkabeszüntetés jöhet. (A Tesco dolgozók követelésiről itt olvashat.)

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a 24.hu megkeresésére azt mondta, az előzmények, illetve dolgozói nyomásgyakorlás vitte őket rá erre a lépésre. A dolgozók szerint a cég csak az időt húzza.

Bubenkó megerősítette, valóban általános a probléma, viszont a Tescót mostanában még többen hagyják el, és nemigen tudják pótolni a létszámot. Másrészt átszervezések is zajlanak - megszűnnek egyes munkakörök, és helyettük újat hoznak létre, a korábbinál kisebb bért felkínálva (a 161 ezres bérminimumot minden dolgozó megkapja).

A KDFSZ elnöke szerint nem is a bér a legnagyobb gond, hiszen a Tescóban nem keresnek látványosan kevesebbet, mint más szupermarketláncoknál, mondjuk az Auchannál, a Sparnál, a Pennynél. És munkajogi problémák mindenhol vannak, még a nagyobb bért fizető diszkontoknál is, mint az Aldi és a Lidl.

"Nincs politikai összefüggés, de..."

A Tescónál azért tarthatatlanabb a helyzet, mert náluk kiemelkedő volt a létszámcsökkenés, és az ebből adódó létszámhiány, illetve a növekvő leterheltség az, ami különösen égető probléma - mondta a 24.hu-nak a szakszervezeti vezető. És van egy igen gyakorlatias szempont is: a KDFSZ ebben a láncban képviselteti magát a legnagyobb létszámban.

A kormánynak már több multiellenes intézkedése volt, és különböző forrásokból úgy tudni, nem bánnák, ha kiszorulna egy-két nyugati áruházlánc, hogy a helyét magyar üzletláncok vegyék át. Olyan hír is járja, hogy Orbán Viktor konkrétan a 2012 óta stratégia partner Tescót szeretné kívül látni az országon. Ha innen nézzük a dolgot, és hozzátesszük, hogy a szakszervezeti vezető nyilatkozatai szerint mindegyik láncnál vannak problémák, akkor, ha lehet, még inkább van létjogosultsága a kérdésnek: miért pont a Tesco? Bubenkó Csaba felvetésünkre leszögezte: semmilyen politikai összefüggést ne keressünk ebben.

Vannak magyar munkáltatók, akik rosszabbul fizetnek, mint a multik, és helyenként olyan nyomásgyakorlás éri az ott dolgozókat, ami ellehetetleníti a szakszervezet megerősödését (A CBA-nál például nem működnek munkavállalói érdekképviseletek.). Ezért a magyar láncoknál és más multinacionális vállalatoknál a KDFSZ nem olyan szervezett, hogy hasonló lépést meg tudjon szervezni. Ha máshol is hasonló lenne a súlyuk, mint a Tescónál, akkor a többi munkáltatót is számon kérnék. A sztrájk pedig csak egy eszköz a Tescóval szemben, amire nem feltétlenül kell hogy sor kerüljön, ha van ésszerű kompromisszum.

És nem csak a Tescót kell számon kérni. De ha náluk sikert érnek el, és változik a hozzáállás, akkor az összes többi cégen is végig lehet majd menni, ahol hasonló problémák vannak, mindegy, hogy magyar vagy külföldi, kicsi, vagy nagy bolt - vetítette előre.

Sáling József a másik, (a nagyobbik) szakszervezet a KASZ elnöke kijelentette: nem azért szálltak rá a Tescóra, mert a kormány esetleg ki akarja piszkálni őket. Hanem azért, mert valóban nagyobb a probléma, mint máshol.