Akár agrárbankká is válhat a KITE, ha az OTP vásárolja meg. Az agrárintegrátori tevékenységgel foglalkozó nádudvari mezőgazdasági óriás - amelynek éves árbevétele tavaly meghaladta a 200 milliárd forintot - ugyanis már eddig is foglalkozott finanszírozással, hiszen rendszerintegrátori tevékenységével kapcsolatban több ezer kis- és középméretű vállalkozásnak szállított műtrágyát, gépeket, amelyek árát azok lényegében az általuk eladott termények árából törlesztettek.

A nádudvari KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság egyik legsikeresebb, ám eddig jobbára csak a szakemberek által ismert vállalkozása, az elmúlt húsz évben saját tőkéjét (az 1,483 milliárd forintos, az alapítás óta nem változó jegyzett tőkére vetítve évi 8-13 százalékos osztalék fizetése mellett) 18-szorosára hizlalta, ez 2012 végén 26,8 milliárd forintra nőtt. Tavalyi éves nyeresége megközelítette a 4 milliárd forintot.

Bige László

A társaság részvényeinek 52 százaléka a dolgozók, volt dolgozók és a menedzsment tulajdonában áll, az egykori KITE egyesülésből hat éve alakult kft. (amelynek tulajdonosai egyúttal ügyfelei is a cégnek) mintegy 29 százalékot birtokol, a maradék 18 százalék pedig külső kezekben van. (A részvény hébe-hóba felbukkant az otc-piacon is.) A cég menedzsmentje - Balogh Csaba elnök és Búvár Géza vezérigazgató - négy évtizede dolgoznak a KITE-nél, illetve jogelődjénél, de mostanra mindketten túllépték a nyugdíjkorhatárt, ezért vált időszerűvé a tulajdonosváltás.

Éles a küzdelem, mindenki jól járna a KITE-vel

A KITE részvényeiért Bige László, pontosabban az ajánlatot tevő péti Nitrogénművek Zrt. a hírek szerint kétféle árat kínál: a menedzsment és a dolgozók tulajdonában levő 52 százalékos pakettért a könyv szerinti értéket fizetné, míg a mezőgazdasági termelőüzemek és gazdasági társaságok által birtokolt 29 százalékos pakettért jóval kevesebbet, a külsősöktől pedig nem akar vásárolni. (Ezért állna meg 75 százalék alatt.) A Napi hu. értesülése szerint az OTP Bank viszont a teljes, 100 százalékos részvénycsomagra tenne - a könyvérték figyelembevételével - ajánlatot.

A mezőgazdasági óriásért folyó kiélezett küzdelem egyáltalán nem meglepő. Míg a főként műtrágyagyártással és -forgalmazással foglalkozó Bige Holding a KITE megvásárlásával kiterjeszthetné tevékenységét, az OTP országos agrárbanki tevékenységre tehetne szert. A hazai nitrogénműtrágya-forgalom egyharmadát jelentő KITE-nek ugyanis országszerte 8500 üzleti partnere van.

Adatokért, nagyobb méretért kattintson az ábrára!

(vastag nyíl = tulajdonos, dupla nyíl = fb-tag)

Csányi Sándor

Felbukkant egy harmadik, milliárdos kérő is

A küzdelemben állítólag részt vesz a bábolnai IKR-t megszerző, rézben szintén műtrágyában "utazó" Andrej Babis is, a cseh milliárdos magyarországi terjeszkedésének újabb állomását látja a KITE-ben.

A Nitrogénművek-OTP küzdelem további pikantériája az, hogy a két milliárdos üzletember már korábban összeakasztotta a "bajszát". Csányi Sándor, az OTP első embere és Bige László között éppen a Nitrogénművek kapcsán pattant ki feszültség, aminek oka az volt, hogy a vegyipari céget korábban finanszírozó OTP felmondta a hitelszerződéseket. A legnagyobb hazai pénzintézetnél kérdésünkre nem kívánták kommentálni az értesüléseket, csupán azt közölték, hogy az OTP szakemberei kiemelt figyelemmel kísérik a KITE-ügyet.