A kormány döntése szerint az egész országban megszüntetik az osztatlan közös földtulajdont, ami több mint 64 ezer földrészletet, összesen 950 ezer hektárt és mintegy 300 ezer tulajdonost érint. Az osztatlan földtulajdon megszüntetése, a részarány-kiadás várhatóan a kormányzati ciklus végéig be is fejeződik - mondta februárban V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár. Minderre tavaly egy mintaprogramot is lebonyolítottak Vas megyében, s ennek tapasztalatai alapján a kormány rendeletben szabályozta "a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályait", amely 2015. január 8-án lépett hatályba.

Az eljárások meggyorsítására és a járási hivatalok (illetve a földhivatalok) tehermentesítésére hivatkozva kiszervezték a földmegosztás jogi és földmérési feladatait. A jogi munka része a kérelmezők tájékoztatása, nyilatkoztatása, az egyezségi tárgyalás összehívása, az egyezség létrehozása, az egyezségi okirat elkészítése, egyezség hiányában a sorsolás lebonyolítása, míg a földmérési feladatokat földmérő vállalkozások-vállalkozók végzik - derül ki a Földhivatal portálról, amit a Földművelésügyi Minisztérium (FM) földügyi főosztálya működtet. A feladatoknak az állami tulajdonú Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit (NKP) Kft. az FM-mel kötött szerződés alapján szervezte, illetve szervezi ki.

A közbeszerzési tájékoztatókból kiderül, hogy a jogi és földmérési szolgáltatásokra eddig már több 11 milliárd forint értékben kötöttek vállalkozásokkal szerződést.

Ügyvédeknek közel ötmilliárd jut

Jogi szolgáltatásra két szerződést kötöttek több mint nettó 4,6 milliárd forintért egy ügyvédi konzorciummal. A jogi szolgáltatás beszerzésére nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni; az NKP az eredményről tett közzé tájékoztatót. Az egyik szerződést idén májusban 7948 darab földrészletre vonatkozóan, 635 millió forintért kötötték, míg a második keretmegállapodást szeptemberben 49 765 darab földrészletre vonatkozóan, 3,976 milliárd forintért írták alá. A két megbízásban közös, hogy három ajánlattevőtől kértek ajánlatot, a nyertes konzorciumtól, valamint - mindkét eljáráson - a békéscsabai Dobó Sándor ügyvédtől és a budapesti Urbán Kristóf Ügyvédi Irodától. Mindkét munkát egy öttagú, illetve a szeptemberi eljáráson egy hatodik taggal is kiegészült ügyvédi konzorcium nyerte el - ennek tagjai:

  • a budapesti Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda,
  • a Mechler Ügyvéd Iroda,
  • a Fazekas Róbert Ügyvédi Iroda,
  • a Végh István Ügyvédi Iroda,
  • a nyíregyházi Jászai Tamás János egyéni ügyvéd, valamint hatodikként
  • a budapesti Bujtás Ügyvédi Iroda.

A keretszerződés a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos jogi szolgáltatói feladatok elvégzésére szól, az ország egész területére vonatkozóan a projekt 2020-as lezárásig, a teljesítés elszámolása ütemenként, a tényleges teljesítés alapján történik.

Volt FVM-államtitkár a nyertesek között

A nyertes ügyvédi konzorcium kapcsolattartási címeként a Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda címe van feltüntetve a közbeszerzési tájékoztatóban. Az iroda weboldaláról kiderül, hogy Kovács P. Zoltán irodavezető ügyvéd az első Orbán-kormány idején a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) helyettes államtitkára volt 2000-2001-ben, majd közigazgatási államtitkára 2001-2002; a Malév igazgatótanácsának is tagja volt 1998-2001-ben, a közelmúltban pedig, 2010-2013-ban agrárkamarai miniszteri megbízott volt.

Az iroda jogi képviselője a Magyar Nemzeti Parkoknak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, ahol Kovács P. Zoltán az ellenőrző bizottság elnöke, illetve a kamarában működő választottbíróság bírája.

A földművelésügyi tárca honlapján közzétett szerződéses adatok szerint nem csak agrárkamarai ügyekben adott tanácsot a Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda az elmúlt években, hanem "az állami földhaszonbérleti rendszer sikeres működésének koordinálásához" is, valamint a jogi tevékenységet is ellátott a földhaszonbérleti pályázatokkal kapcsolatban. Egy kiemelt uniós projekt megvalósításához kapcsolódó közbeszerzések lebonyolításában is részt vett, és átvilágította jogi és gazdasági szempontból a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-t és a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő- és Értékesítő Kft.-t. (Egyebek mellett Kovács P. Zoltán képviselte a magyar államot és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel szembeni egyes perekben.)

A Kovács P. Zoltán Ügyvédi Irodával idén a nemzetgazdasági tárca is szerződött a Nemzeti Foglalkoztatási Alap területi egységeinek jogi átvilágítására.

Kovács P. Zoltán 2014. március 1-jétől a Közbeszerzési Hatóság keretében működő tanács tagja lett, mint az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter és az agrárkamara elnöke által közösen delegált személy. A tanács tagjainak feladata a közbeszerzési törvény alapelveinek, az egyes közérdekű céloknak, az ajánlatkérők és ajánlattevők érdekeinek az érvényesítése.

A földmérőknél is konzorcium futott be

A földmérőket 2014 márciusában közbeszerzésen választotta ki a NKP, 57 885 darab földrészletre vonatkozóan 18 megyére, illetve részre osztva az elvégzendő munkát, összesen nettó 6,657 milliárd forintért. A földmérők feladata a tender szerint: keretmérés, közreműködés a sorsolási bizottság munkájában, értékarányos megosztás, az ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez szükséges változási munkarészek elkészítése és azok átadása a földhivatal, illetve egyezség esetén a jogi szolgáltatást végző részére, az új földrészletek kitűzése és a tulajdonosok részére történő helyszíni bemutatása és dokumentálása, továbbá a helyszíni bemutatásról szóló jegyzőkönyv átadása a Földhivatalnak.

A nyertesek:

1. Geodézia Zrt. (Bp) - Hungarogeo Geodéziai és Geoinformatikai Kft. (Zalaegerszeg) - Komunálinfó Zrt. (Bp) - Geodézia Földmérőmérnöki Kft. (Szekszárd) - Geofor Föld- és Bányamérési Kft. (Salgótarján) - Argon-Geo Kft. (Bp) közös ajánlattevők
2. Földmérő Kft. (Nagykanizsa)
3. Alba Geotrade Fővállalkozó, Tervező és Földmérő Zrt. (Székesfehérvár)
4. Roden Mérnöki Iroda Kft. (Bp) - Mért Pont Kft. (Bp) -Team-Föld Mérnöki Iroda Kft. (Székesfehérvár) közös ajánlattevők
5. Central Geo Bányamérési Agrotechnikai és Ingatlangazdálkodási Kft. (Szolnok)
6. Pannon Geodézia Földmérési és Térképészeti Kft. (Veszprém)
7. Mérőlánc Ingatlanrendező és Földmérő Bt. (Körmend)

Az NKP 2014 márciusában még szerződést kötött a Geodéziai és Térképészeti Zrt., a Hungarogeo Kft. és a Komunálinfó Zrt. alkotta konzorciummal is a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Heves és Csongrád megyék földhivatalai illetékességi területére eső 301 darab földrészletre vonatkozóan is, 34,2 millió forintért.

A vasi mintaprojekt nyertesei

Az NKP 2013 júniusában a Vas megyei mintaprojekt kapcsán is szerződött - gyorsított meghívásos közbeszerzést követően - zömmel azokkal a cégekkel, amelyekkel 2014-ben újra. A Vas megyei vasvári, celldömölki és szombathelyi járási hivatalok illetékességi területén 1894 földrészletre vonatkozóan, összesen 157,7 millió forintért.

A nyertesek:

1. Mérőlánc Ingatlanrendező és Földmérő Bt.
2. Alba Geotrade Fővállalkozó, Tervező és Földmérő Zrt.
3. Pannon Geodézia Kft.-Geodézia Földmérőmérnöki Szolgáltató Kft.
4. Team-Föld Mérnöki Iroda Kft.
5. Geofor Föld- és Bányamérési Kft.
6. Techno-Geo Mérnökiroda Kft. - Argon-Geo Kft. - Fertődi Építő Zrt. közös ajánlattevők
7. Komunálinfó Zrt.

A Vas megyei földek esetében a jogi szolgáltatást a budapesti Hartai Ügyvédi Iroda nyújtotta, vele is 2013 júniusában szerződtek, nettó 94,7 millió forintért.