Az emberiség életében hatalmas jelentőséggel bírt, amikor elkezdett pénzt használni és képes volt mindennek meghatározni az értékét. A pénzügyek kezelését tekintve pedig a világ óriási fejlődésen ment keresztül, elég csak a korábban használt papíralapú csekkekre gondolni, amelyeket később a bankkártyák váltottak fel - mondta Skinner.

Ezekben a fizetési módokban közös volt, hogy az emberek megbíztak, megbíznak bennük, enélkül nem lettek volna életképesek. Ma azonban az emberekben - a bizalom mellett - egyre inkább a gyorsaság iránti igény fogalmazódik meg. Cél az azonnali kommunikáció.

Ennek letéteményesei a fintech cégek és az általuk kínált szolgáltatások. Ki ne hallott volna a PayPalról, amely egy nagyon egyszerű és biztonságos fizetési formát kínál? E cégek már évente több tíz milliárd dollár forgalmat generálnak. Legtöbbjük célja, hogy a pénzügyek bonyolult azonosítási eljárások nélkül bonyolódjanak, a jelenleginél olcsóbban, biztonságosan.

A fintech cégekkel kacsolatban meg kell említeni az úgynevezett blokklánc technológiát - mondta Chris Skinner. Ennek lényege, hogy a különböző értékek egyszerűen, felügyeletek, banki illetékek, díjak és bonyolult azonosítóeljárások nélkül cseréljenek gazdát.

Mi a fintech nagy előnye?

Ha ma valaki pénz tesz a bankba mondjuk 3 százalékos kamattal, akkor ennek a pénznek a használatán a bank 4 százalékot nyer, ha viszont kölcsönadja, akkor nyeresége 7 százalék lesz. Ha a pénzügyek digitális szervereken bonyolódnak, akkor a betéti kamat 4,5 százalék lehetne, a pénz használatával 1 százalékot tehet zsebre a szolgáltató és 5,5 százalékon adhatja kölcsön.

Ma a világon 1,5 milliárd olyan ember él, főként Afrikában és Indiában, aki digitálisan nem létezik. Azonban ma már egyre több olyan fejlesztés van, amely őket is bekapcsolja a pénzügyi vérkeringésbe. Afrikában már az internetkapcsolatok harmada valamilyen pénzügyi szolgáltatáshoz kapcsolódik és a fintech cégeknek köszönhetően rohamosan fog nőni azok száma a szegény térségekben is, akiket bekapcsolnak a digitális pénzügyi vérkeringésbe.

Hogy mit hoz a jövő?

Skinner szerint amit korábban sci-fi-nek hittünk, az ma már valóság. Az autók magukat vezetik, ma már gépekkel lehet komplett testrészeket helyettesíteni. Bár a fintech egy fiatal világ és hosszú idő kell, amíg ezek a gyors, biztonságok fizetési megoldások mindenkihez elérnek, nem csak a gazdagokhoz, ez is el fog jönni.

Elég csak arra gondolni, hogy a Google piaci kapitalizációja nagyobb mint a nagy autógyáraké és persze ők is, akárcsak az Apple már megkezdte saját autóipari fejlesztéseit.