Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tóth Bertalan (MSZP) országgyűlési képviselő arról érdeklődött, milyen következménye van a két új paksi blokk tervezése és engedélyezése késedelmének, mekkora a késés, mekkora a magyar fél ezzel kapcsolatos kötbérigénye, és hogyan kívánja ezen igényét érvényesíteni. Süli János a felsoroltakra nem adott konkrét választ, viszont felsorolta azokat a dokumentumokat, illetve eseményeket, amelyre támaszkodva a képviselő hozzájuthatott, illetve hozzájuthat volna a kért tájékoztatáshoz - írta a VG.hu.

A projekt megvalósítására aláírt fővállalkozói szerződés (EPC-szerződés) részletesen szabályozza a felek jogait, kötelezettségeit, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően biztosítja a szükséges jogi garanciákat a szerződő magyar partner számára.

A korábbi hírek alapján a beruházás előkészítése két évet eleve csúszott a vele kapcsolatos, uniós vizsgálatok miatt, és a fent hivatkozott létesítési engedélykérelmet is hiába ígérték az Országos Atomenergia Hivatalnak az elmúlt év második felére. Bár az orosz fél elkészítette a részdokumentumot, az nem teljesen felelt meg a hazai jogszabályoknak, így azokat a Paks II. projektcég állítólag visszadobta.