Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átlagos hazai gyógyszertár havonta nettó 20-25 millió forint forgalmat bonyolít le és átlagosan kilenc-tíz munkatársat foglalkoztat. Hosszabb távon ronthatja a helyzetüket a munkaerőhiány, a nehezen követhető jogszabályváltozások sora és a túlzott készletezés - idézte a Népszava a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet felmérését, amely a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megbízásából készült.

A patikák fele küszködik munkaerőhiánnyal, ugyanakkor ha fel is tudnának venni valakit, bizonytalan, hogy a gyógyszertár jövedelméből finanszírozhatók-e a várható bérköltségek. A kisebb bevételű üzletek vezetőinek pedig nincs szabad forrása új munkatársra.

A gyógyszerészek szerint jobb lehetne a patikáik jövedelmezősége, ha forgalmazhatnának például az egészségmegőrzéshez szükséges szereket, vagy a speciális étrendekhez hipoallergén, glutén- és laktózmentes élelmiszereket.

Ahhoz, hogy a jövőben tarthassanak a patikákban tápszereket, különleges élelmiszereket a kormányzatnak kellene egy új keretrendszert teremtenie. A HGYSZ ezt már írásban jelezte a szaktárcának, mondta alapnak a szövetség szakmai igazgatója Marjai Tamás.