Bár a dohánycégek nem tartoznak a legnépszerűbb vállalatok közé, eljutottunk arra a szintre, hogy az éri meg üzletileg, ami a társadalom számára is hasznos. A technológiai fejlődés is most teszi lehetővé azt, hogy komoly fordulat érkezzen a piacon, amikor a dohányzás alternatíváiról beszélhetünk - magyarázta Szlávik Péter.

Ezekről a termékekről azt kell tudni, hogy nem égés, hanem hevítés útján biztosítják a dohányt, így pedig a dohányzó éppen a legkárosabb komponenstől, az égésterméktől szabadul meg. Bár az elektronikus cigaretták - amelyek folyékony formában tárolják a nikotint - szintén füstmentes termékek, a hevítésmentes termékkör némiképp különbözik ettől.

"Az emberek elektromos cigarettának hívnak minden újdonságot, holott ez egy heterogén szegmens" - mondta az igazgató.

Magyarország is sorra kerül

A Philip Morris egyelőre nem kommunikálja, hogy milyen termékeket fognak bevezetni Magyarországon és erre mikor kerül sor, ugyanakkor a cég honlapjáról kiderül, hogy az IQOS nevű dohánytermékük már több európai piacon kapható, közöttük Szlovákiában is, amely a magyarok számára is könnyen elérhető. A kütyü egy töltőből egy melegítőből és a dohánytartályból áll. A használója ennek segítségével melegíti fel a dohányt. A füstmentes termékek várhatóan minden piaci szegmens igényeit kielégítik majd.

Szlávik Péter azt ugyanakkor nem tudta megmondani lapunk kérdésére, hogy a füstmentes termékeken, vagy a hagyományos cigarettán nagyobb-e az árrés, hiszen előbbieket jelenleg sokkal kisebb volumenben forgalmazzák.

A füstmentes termékek ma Nagy-Britanniában a legnépszerűbbek, amely összefügghet azzal a ténnyel, hogy ott kerül a legtöbbe a cigaretta egész Európában (átlagosan több mint 2800 forintba). Szlávik szerint azonban nincs összefüggés a dohányzásról való leszokás és az áremelések között. Ha emelik a cigaretta árát - ahogy azt most Magyarországon is láthatjuk -, akkor az emberek pusztán más termékeket keresnek, nem pedig leszoknak.

A cég nyitott az egyeztetésre

A Philip Morris nyitott a tárgyalásokra a dohányszabályozás minden érintettjével. Azt nem szerették volna kommentálni, hogy miért emelik a cigaretta mellett a vágott dohány jövedéki adóját is annak ellenére, hogy utóbbi szintje megfelel az európai uniós minimumszintnek.

Magyarországon nagyon sok tévhit kering a cigarettákkal kapcsolatban, ami azért is súlyos, mert 2 millió ember dohányzik. Ide tartozik például, hogy sokan azért szívnak light cigarettát, hogy kevésbé károsítsák az egészségüket, holott nem a nikotin a fő rákkeltő komponens. Különösen súlyos a helyzet, ha valaki a light cigarettából többet szív, mint ha hagyományos terméket választana.

A WHO szerint a világon 1 milliárd ember dohányzik és ez a szám 2030-ig sem csökken majd érdemben (persze közben a népesség száma emelkedni fog, vagyis az arány javul majd).