Az ország elérte azt a szintet, hogy a fiskális stabilitás megteremtése után a növekedésre koncentráljon. Ebben az MNB-nek is megvan a maga szerepe - jelentette ki Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) leköszönő adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, aki az MNB monetáris tanácsának (MT) tagja lesz. Feladatom, hogy az MT tagjaként - az MNB függetlenségét szem előtt tartva - minden olyan eszközt segítsek megragadni, amely a kormányt a növekedési célok elérésében támogatja - fogalmazott a jelölt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága előtt.

Ehhez arra is szükség van, hogy a kabinet az áht-deficitet a GDP 3 százaléka alatt, az államadósságot pedig csökkenő pályán tartsa, ekkor a jegybank a saját arzenálját hatékonyan be tudja vetni - mondta Pleschinger. Véleménye szerint elérhető az az ideális állapot, hogy a fiskális és a monetáris politika egy irányba húz.

A piaci elfogadottságom megfelelő, amit annak tudok be, hogy minden korábbi munkahelyemen igyekeztem a mindenkori munkaadóm érdekeit megfelelően képviselni. A jövőben az MNB érdekeit fogom képviselni.

Az MT sorozatos kamatcsökkentései nem okoztak piaci sokkot, a kamat a hozamgörbére illeszkedik. Márdig ebben az esetben megfelelő a kamatpolitika - fogalmazott a parlament által delegálandó új MT-tag.

Véleménye szerint megfelelő és biztonságot nyújtó nagyságú devizatartalék épült fel a jegybankban: jelenlegi szintje kicsivel van a hathavi import alatt, illetve az éven belül lejáró devizaadósság másfélszeresére rúg. Az NGM jelenleg a négy százalékot kissé meghaladó inflációra számít.

A bizottság 18 igen, 5 nem, 2 tartózkodás mellett Pleschinger kinevezését támogatta.