Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megint bezárt két kisposta, ezúttal egy Budapesten, egy pedig Szentendrén. "Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2020. január 17-én pénteken 12 órától a Szentendre Füzespark posta véglegesen bezár. Az egyetemes postai szolgáltatások Szentendre 1 postán (Szentendre Kossuth Lajos utca 23-25.) vehetők igénybe" - közölte a Magyar Posta. A másik bezárás pedig a fővárosban lesz: január 24-én pénteken 13 órától a Budapest 111 számú posta zár be véglegesen az Etele téren.

A Napi.hu írta meg korábban, hogy régóta tervezett bezárási hullám söpörhet végig az önkormányzati választások után a kispostákon. Mintegy 300 postai hivatalra kerülhet lakat szakszervezeti forrásunk szerint, ezt az állami társaság akkor cáfolta. A cég szerint a szentendrei és az Etele téri postát azért kellett véglegesen bezárni, mert az ingatlanok tulajdonosai felmondták a bérleti szerződést. Az is biztos, hogy a Békés megyei Kisdombegyházán október 17-én nyitott ki utoljára a helyi posta.

A KSH adatai szerint 2018 végén 2437 volt a postai szolgáltatóhelyek száma, alvállalkozók további 245 hivatalt üzemeltettek, míg mobilpostai szolgáltatással 1136 település rendelkezett. "A jelenlegi postai szolgáltatóhelyek számát figyelembe véve a Magyar Posta több mint 40 százalékkal több postahelyen biztosítja az ügyfelek számára a postai szolgáltatások minél könnyebb, lakóhelyhez közeli elérésének lehetőségét" - olvasható Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár írásbeli válaszában.

A fideszes politikus szerint az is levett terhet a postások válláról, hogy a cég felülvizsgálta kiskereskedelmi, hírlapértékesítési és befektetési tevékenységét. Ez konkrétan például azt jelenti, hogy nem lett hosszú életű a Magyar Posta Zrt. hírlapkézbesítő leánycége, a Pohírker Postai Hírlapkereskedelmi Zrt., amelynek végelszámolással történő megszűnését december 4-én jelentette be az állami társaság. A leánycéget ugyanis 2018. áprilisában alapították 100 millió forintos alaptőkével, és tavaly júliustól kezdte meg az üzleti tevékenységét, a legújabb tervek szerint azonban 2020-ban már törlik is.