Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest: az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeknél dolgozókat érintheti a módosítás - olvasható a portálon.

Frissítés

A parlamenti szavazás előtti végső szót kimondó törvényalkotási bizottság csütörtök este 20 óra 9 perckor benyújtott javaslata egy másik verziót tartalmaz: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra. Erről itt olvashat.

Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, vagy idénymunkások. A beosztástól csak írásbeli kérésre lehet eltérni. A törvényjavaslat másik vitatott pontja azonban, a 36 hónapos elszámolási keret lehetősége nem változik.

Ez a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatként szerepel a parlament honlapján.

A kormány szerint két ponton kell a jelenlegi szabályt módosítani, az egyik, hogy a munkavállaló a megfelelő garanciák keretei között további munkavégzésre kapjon lehetőséget, ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez a kabinet javaslata szerint mindig a dolgozó beleegyezése szükséges, a másik módosítás szerint a túlórák havi kifizetése mellett - kollektív szerződés rendelkezése alapján - a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői erről szerződésben megállapodnak. A bizottság által benyújtott javaslat konkrétan nem írja elő, hogy a dolgozónak is bele kell egyeznie a túlórába.