Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Impozáns anyaggal, négynapos eseménnyel ünnepli 250. aukcióját a Nagyházi Galéria és Aukciósház. December 3. és 7. között az elhunyt Andy Vajna producer és kormánybiztos gyűjteményének és filmes relikviáinak anyagával együtt több mint 1200 tétel kerül Soóky Marietta és Nagyházi Lilla kalapácsa alá. Régi mesterek festményei, szobrai mellett, 19. és 20. századi festmények, iparművészeti tárgyak, ötvösművészeti remekek, ezüstök, ékszerek, bútorok és szőnyegek kaptak helyet a katalógusban.

A régi mesterek művei közül elsősorban a késő reneszánsz itáliai hagyományokon nevelkedett, de már a kora barokk előfutárának tartott milánói Cesare Procaccini művészetével kapcsolatba hozható remekművet ajánlja az aukciósház az érdeklődők figyelmébe (Mária a gyermek Jézussal, Keresztelő Szt. Jánossal és angyalokkal című fatábla). Az olajfestmény 12 milliós indulóárat kapott.

Procaccini: Madonna a gyermek Jézussal, Keresztelő Szent Jánossal és két angyallal, 1610 körül

Az 1940-es évek magyar festészetének kiemelkedő festőnője Anna Margit Csendélet fekete retkekkel című kompozíciója képviseli az aukció anyagában a háború éveiben kialakult lélektani mélységekkel felruházott tárgyábrázolást is alkalmazó újromantikus festészetet.

Az iparművészeti tárgyak gazdag választékából egy 18. századi prágai mester trébelt, aranyozott ezüst borkóstoló tálkája érdemel említést. A tálka ikonográfiai értelemben is különleges mű, ugyanis a barokk képi ábrázolások e ritka emlékén a gyermek Ámor, mint a lelkek halásza, a szívek horgásza jelenik meg.

Kiemelten kell szólnunk az Andy Vajna gyűjteményéből és filmes relikviáiból összeállított szekcióról. Vajna személyes tárgyai, bútorai között hongkongi időszakából származó kínai bútorok, és itthon art deco stílusban általa készíttetett dolgozószoba és reprezentatív ebédlőasztala székekkel kerül árverésre. Művészeti gyűjteményéből Munkácsy Mihály 1880-ban készített, Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe és Fábri Zoltán (1917-1994) filmrendező grafikája emelkedik ki, az előbbi 28 millió,az utóbbi 18 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

A négynapos aukciós eseményt az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is nyomon követheti.

Munkácsy (Lieb) Mihály: Krisztus Pilátus előtt (tanulmányfejek), 1880

December 4-én tartja a 103. árverését a Honterus Antikvárium. Az aukción könyvek, atlaszok, borászati témájú könyvek, hely- és várostörténeti kiadványok, kisnyomtatványok és kéziratok kaptak helyet. A teremárverésen - regisztrációt követően - online is licitálhat.

A Németvölgyi Antikvárium 3. Budai könyvárverése több mint 500 tétellel várja az érdeklődőket. Az árverés kiemelt tétele az a kézzel számozott német nyelvű kötet, amit Thomas Mann és Th. Th. Heine is aláírt. A könyv kikiáltási ára 200 ezer forint. Az aukció az Axioart Live-on online is követhető.

A Központi Antikvárium december 6-ai árverése igazi ritkaságokkal várja a gyűjtőket. Az aukción Than Mór vázlatfüzete és József Attila "Acélgömb föl, föl! Emelkedj!" című versének autográf kézirata is 5 milliós kezdőárat kapott. Radnóti Miklós "Két karodban" című versének autográf, aláírt tisztázata 8 millió forintos indulóárral várja a licitálókat.

Petőfi Sándor: Összes költeményei 1842-1846. I. kötet. Második kiadás.

Az árverés legdrágább tétele az a Petőfi Sándor verseskötet, amit a költő Pákh Albertnek dedikált. A Petőfi Sándortól származó autográf sorok mind a mai napig a legnagyobb ritkaságok közé tartoznak. Kéziratai már a két világháború között is a gyűjtők álmai voltak, 1945 után azonban egyetlen darab sem bukkant fel. Tekintettel arra, hogy a dedikáció műfaja később vált igazán elterjedtté, ilyen kötet felbukkanására kevés esély van. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy közgyűjteményeinkben a viszonylag nagy számú kézirat mellett csak néhány ajánló sorokat tartalmazó darab található. Az igazi gyűjtői ritkaság 25 milliós kikiáltási árral várja a licitálókat. Az aukció teljes katalógusa itt tekinthető meg.

December 7-én tartja 61. árverését a Villás Galéria és Aukciósház. A színvonalas anyagból Lotz Károly lovas olajképét és Csók István Züzü a parton című festményét emelnénk ki, az előbbi 2,8 millió, az utóbbi 1,6 millió forintos kezdőárat kapott. Az árverés teljes katalógusa itt tekinthető meg.

Az Almárium Győr december 7-én tartja 18. Győri árverését, ahol festmények, grafikák és műtárgyak kerülnek kalapács alá. A teljes katalógus itt érhető el.