Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fundamenta tavaly rekordösszeggel segítette a családok otthonteremtését, 175 milliárd forintot folyósított ügyfelei számára megtakarítás és állami támogatás formájában. Minden 1 forint állami támogatás 6,6 forint beruházást indukál a lakás-takarékpénztárakon keresztül.

A folyósított lakáshitelek 89 milliárd forintot tettek ki 2015-ben, ezáltal a lakáshitel-piac 25 százalékát a Fundamenta adta - tette hozzá Kiss András ügyviteli igazgató. A folyósított hitelállomány 2015 végén 228 milliárd forintra emelkedett, így a hitelállomány betétállományhoz viszonyított aránya az egy évvel korábbi 49-ről 60 százalékra nőtt.

A hitelminőség 2015-ben is javult, ugyanis a 90 napon túli késedelem aránya 1,3 százalékra csökkent. Ugyanez az arány a piaci forinthiteleknél 15,3 százalékot, a támogatott forinthiteleknél pedig 3,8 százalékot tett ki. A 2015-ben folyósított hitelek 73 százalékát lakásvásárlásra, 15 százalékát lakásfelújításra, 5 százalékát lakásépítésre, 7 százalékát pedig hitelkiváltásra fordították az ügyfelek.

Tavaly az ügyfelek 66 százaléka döntött a maximális havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett. Az ügyfeleknek mintegy 40 százaléka a régi szerződésének lejárta után szintén a Fundamentánál köti meg új lakáskassza szerződését, az értékesítés többségét azonban továbbra is az új ügyfelek általi szerződéskötések adják - sorolta Morafcsik László értékesítési és marketing igazgató.

A nemzeti otthonteremtési közösség bejelentése óta nem tapasztalták a szerződéskötések számának csökkenését - mondta Gergely Károly. Az elnök-vezérigazgató reméli, hogy a kormány olyan konstrukciót dolgoz ki, amely a Fundamenta és az egész lakás-takarékpénztári piacnak, valamint a jelzálog és kereskedelmi bankoknak is a versenytársa lesz. Ehhez azonban véleménye szerint egy olyan intézményt kell felállítani, amely mögött lesz banki licenc, ezáltal betéteket gyűjthet és hitelezést is folytathat.

A cég 2016-os terveiről elmondta: a hitel-betét arány várhatón 70 százalékos szinten stabilizálódik hosszabb távon. Tavaly a társaság adózás utáni eredménye a korábbi 6,8 milliárd forintról, 6,5 milliárd forintra mérséklődött, 2015-ben a Fundamenta adó- és járulék jogcímen 5,7 milliárd forintot fizetett be az államkasszába. A cég visszafogott osztalékpolitikát követ, ugyanis a 20 évvel ezelőtti alapítás óta a tulajdonosok osztalék címen csupán 9,8 milliárd forintot vettek fel. Mivel a nyereség fennmaradó része folyamatosan az alaptőkét gyarapította, így a Fundamenta már 28 milliárd forint értékű saját tőkével rendelkezik - jegyezte meg Gergely Károly.