"Pontosan meghatározott menetrend van, szigorúan be fogunk tartani minden előírást és szabályt, a projekt alapján készül a környezeti hatástanulmány, folyamatban van az engedély beszerzése, minden szakaszosan fog menni" - mondta a Roszatom vezetője, aki a Vlagyimir Putyin orosz elnököt kísérő népes delegáció tagja. Szavait a TASZSZ orosz hírügynökség idézte.

Kirijenko szerint "minden az ütemterv szerint zajlik, sőt, némileg gyorsabban is az előírtaknál". A Roszatom vezetője nem zárta ki további erőművi blokkok építését Pakson. "A magyar gazdaság meglehetősen gyorsan fejlődik, és nem zárnám ki, hogy e beruházás sikeres végrehajtása esetén a magyar kormány döntést hoz további blokkok építéséről. Egyelőre azonban ilyen döntést a magyar kormány nem hozott, ezért az igényeknek megfelelően reagálunk a döntésekre" - mondta a Roszatom vezetője.

Kirijenko úgy fogalmazott, hogy a Roszatom által építendő paksi reaktorok "a legkorszerűbb, posztfukusimai típusú technológiákkal" készülnek, legalább 60 éves garantált működési idővel, a valóságban pedig 100 évre szól az üzemeltetési garancia.

A Roszatom vezetője a kiégett fűtőelemek ukrajnai tranzitjával kapcsolatosan azt mondta, hogy ez olajozottan működött, és a magyar elhasznált nukleáris fűtőanyagok szállítása is az ütemtervnek megfelelően zajlott.