Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az átlagos utazók: míg az összes magyar utazó csupán 35 százaléka köt utasbiztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka gondoskodik ilyen módon is a biztonságról. Ám a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a síbiztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak, ha pech történik. Erre ad választ a Vienna Life Biztosító blogján megjelent írás.

1. Hüttéből a kórházba

A téli sportolás során felmerülő káresetek között az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák, hiszen például egy Ausztriában - a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által - elvégzett helikopteres mentés díja 5-15 ezer euró (mintegy 1,5-4,5 millió forint), míg a kórházi műtét és ellátás összege 8-20 ezer euró (nagyjából 2,5-6 millió forint), amikhez képest a Magyarországra történő hazaszállítás díja már "csekélység": 1-1,5 ezer euró (körülbelül 300-450 ezer forint).

2. A sípályán is kell kgfb

Balesetet persze nemcsak elszenvedhetünk a pályán, de okozhatunk is. Mi történik például akkor, ha síelés közben nekiütközünk valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkából? Ezekre az esetekre találták ki a felelősségbiztosítást, amely a kgfb-hez hasonló: akár több millió forintig is fizeti a más tulajdonában vagy testi épségében általunk okozott kárt.

3. Műszaki cikk, sportfelszerelés, te drága!

A felszerelés a lécektől a védőeszközökön át a kiegészítőkig és a ruházatig, simán belekerül több százezer forintba, így a pótlásuk vagy javíttatásuk sem olcsó. Ha felszerelésünket, ruházatunkat vagy kütyünket valamilyen kár éri - például valamelyik megsérül, vagy amíg a hüttében lazítunk, eltűnik -, a síbiztosítás ezekre is fizet, akár 400 ezer forint erejéig is.

4. A síbérletről se feledkezzünk meg!

Bármikor közbejöhet egy betegség - gyerekkel utazóknál ez igen gyakori -, ami miatt meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás. Emiatt pedig elbukjuk a már kifizetett szolgáltatások árát. A síbiztosítás betegség vagy baleset esetén fizeti a síbérlet árát a fel nem használt napokra. Sőt abban az esetben is megtéríti a bérlet árát, ha a sípálya üzemeltetője rendkívüli ok, például extrém időjárás vagy lavinaveszély miatt lezárja a pályát.

5. Ha feladná az autó

Nem ritka az sem, hogy útban a sípályák felé balesetet szenvedünk, vagy egyszerűen csak lerobban az autónk. De mi van akkor, ha emiatt nem tudjuk folytatni az utat?  A síbiztosításhoz választható autó assistance szintén nem kidobott pénz, ugyanis egy ilyen esetben a biztosítónk megszervezi és fizetheti helyettünk a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, a csereautó bérlését vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére

Kép forrás: StockSnap.