A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu - írja közleményében a napilap kiadója.

A Napi.hu korábban arról értesült, hogy amikor tavaly ősszel Schlecht Csaba főszerkesztőként átvette a lapot, akkor már bejelentette, hogy csak a választásokig biztos a print lap kiadása. Az viszont újdonság, hogy megszűnik az online felülete is. A mostani értekezleten a dolgozóknak azt mondták, hogy 30 napig kifizetik a szabadságaikat és a normális felmondási időt is, csoportos leépítést hajtanak végre.

Úgy tudjuk, hogy a hír a folyosón érte őket, ott jelentették be a tulajdonos lépését. Több dolgozó is azt mondta, hogy rendkívül kellemetlen módon közölte a helyzetet, még viccelődni is próbált a leforrázott emberek előtt. Annyiban meglepetést okozott a tulajdonos, hogy még az elmúlt hónapokban is vettek fel új dolgozókat.

A bejelentésről Földi Bence, a lap külpolitikai rovatának újságírója videót készített. Ezen hallható, hogy Schlecht Csaba hirtelen közli a rossz hírt, majd felajánlja, hogy aki akar vele beszélni, az megtalálja az irodájában, telefonon is keresheti.

 

 

A Mérce információ szerint Ungár Péter frissen választott LMP-s parlamenti képviselő ma tárgyalásokat kezd a Magyar Nemzet kiadójának megvásárlásáról. Ez az jelenti, hogy ha sikerül a tranzakció, a lap tovább élhet. Nem sokkal kedd fél 12 előtt a dolgozóknak hivatalosan is megerősítették Ungár vételi ajánlatát. A politikus vagyona családi vállalkozásából, a PIO-21 Kft-ből származik, melyet édesapja örökségéből hoztak létre, osztozik rajta testvérével és édesanyjával, Schmidt Mária kormánybiztossal. Ungár a vételi ajánlatot a hvg.hu-nak elismerte, konkrét összegről nem beszélt, nem tartja kizártnak, hogy lehet árvita.

A nyomatott lap példányszáma évek óta csökkent, a Matesz adatai szerint a Magyar Nemzetből 2017. utolsó negyedévében naponta átlagosan 25,2 ezer példányt nyomtak, ebből 13,6 ezret értékesítettek. Összehasonlításképpen: három évvel korábban a naponta nyomott 53,6 ezer lapból 35,4 ezret adtak el.

A lap újságírója, Szathmáry István Pál kapta a magánfelajánlásból életre hívott Vízy Dorka-díjat 2017-ben. Az elismerést a Hogyan került Lengyelország "trónjára" Jézus? című cikkével érdemelte ki.

A Lánchíd Rádiónak is vége

Ezzel párhuzamosan a Lánchíd Rádió is elhallgat kedden éjfélkor. Ott is finanszírozási problémákra hivatkozva döntöttek így a tulajdonosok.

A Lánchíd Rádió hallgatótábora a TNS Hoffmann-Mediameter felmérése alapján 2017. október-december között, a 15 éves és annál idősebbek körében 65 ezres volt.

A Heti Válasznak is keresnek befektetőt

A Heti Válasz és internetes felülete, a valasz.hu, valamint a Hír TV egyelőre elérhető marad. Előbbi médiumnál Simicska Lajos azt mondta, hogy keressenek új befektetőt a hetilaphoz. A tévéadó sugárzása ugyan marad, de a Napi.hu úgy tudja, csökkentik az alkalmazottak számát is.

A lépés annyiban nem meglepő, hogy Simicska Lajos milliárdos vagyona azóta, hogy 2015-ben összekülönbözött korábbi szövetségesével, és szakított a Fidesszel, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel, folyamatosan csökken. Simicska 80 milliárd forint becsült vagyonnal a 11. volt a Napi.hu kiadásában megjelent A 100 leggazdagabb 2017 listáján, vélhetően az elmúlt egy évben hátrébb került a rangsorban.

Az üzletember vállalatai - különösen a médiaportfolió elemei - folyamatosan veszteséget termeltek, vagy bevételeik jelentősen visszaestek. A Magyar Nemzetet kiadó cégnél a nettó árbevétel - a 2016-os évről szóló üzleti beszámolók szerint - közel a felére esett, 2,2 milliárdról 1,03 milliárd forintra, míg a Lánchíd Rádiónál 282,1 millió forintról 166 millióra, a HírTV-nél pedig 4 milliárdról 2,7 milliárdra. Nyereséget egyik sem tudott realizálni, a Magyar Nemzet és a HírTV 762-770 millió forint mínuszban volt, a Lánchíd Rádió 102 milliós veszteséget termelt.

A fotó forrása: Napi.hu.