A kormány a modern városok program keretében idén februárban együttműködési megállapodást kötött a kecskeméti önkormányzattal. Az ebben foglaltakat konkretizálja a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat, amely összegeket nem, viszont fejlesztési projektet annál többet tartalmaz.

A határozat azzal indít, hogy a  Miniszterelnökséget vezető minisztert dolgozza ki a  Kecskemét fejlődéséért alap részleteit és azt azonnal terjessze a kormány elé. A programok között első helyen áll a város és az iparterületek villamosenergia ellátásának biztonságossá tétele. Folytatódik a  város gyorsforgalmi útkapcsolatainak fejlesztése, korszerűsítik a pályaudvart, amely mellett p+r parkolót alakítanak ki. Ehhez uniós forrást is igénybe vesz a kormány.

A repülőteret közös felhasználású (katonai és polgári) célúvá alakítják és a területén egy cargobázist is építenek. A Pallasz Athéné Egyetemmel - ezt az MNB egyik alapítványa hozta létre - együttműködve, annak tudásbázisára és diákjaira alapozva Kecskeméten egyetemi ipari kutatóközpont kialakítását tervezi a kormány. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének fejlesztésével pedig a Kodály Zoltán Nemzetközi Képzési és Módszertani Központ létrehozása szerepel a határozatban.

Végezetül a kormány támogatja a  város és térsége humán infrastruktúrájának fejlesztését. Eennek keretében egy német és angol nyelvű, műszaki- és gazdasági területű szakgimnáziumot hoznak létre. Fejlesztik a Kada Elek közgazdasági szakközépiskolát, a  duális szakképzést, valamint bővítik a középiskolai kollégiumokat.