Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sűrű év lesz az idei magyar atomenergiában - ez derült ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) évindító sajtótájékoztatóján. Folytatódik a régi paksi blokkok üzemidő-hosszabbítása, illetve várhatóan idén megkapja a Paks 2 két új blokkja is telephely-engedélyeket. Tavaly a szakmai szervezet 1746 ellenőrzést folytatott, összesen 28 biztonságot érintő esemény történt a magyar nukleáris intézményekben - ezek mindegyik a nemzetközi skálán 0-s szintet "érte le" vagyis a biztonságot nem veszélyeztető esetekről volt szó - mondta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója.

Új feladatok garmadáját kapta az elmúlt években az OAH így a 2015-ös 80 fős hivatal az idén már 200 fővel működik. A létszám bővítése elsősorban a Paks 2 ügyeinek hosszútávú felügyeletével függ össze, az új blokkok létesítése új szakemberek felvételét igényelte, ráadásul előtte őket ki is kell képezni, hisz a magyar iskolarendszerben nem biztosított a nukleáris biztonsági szakemberek képzése.

2017-ben mutatják be az OAH jelentést a Nukleáris Biztonsági Egyezmény teljesítésről. Erre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen belül kerítenek sor.  Az épülő új paksi blokkok ellenőrzése és a tapasztalatcsere érdekében együttműködési megállapodások születnek az orosz és belorusz, finn és ukrán hatóságokkal. Ezek többségénél a magyarhoz hasonló új orosz atomerőművek is épülnek.

A 2016 decemberében megszavazott atomtörvény módosításának értelmében a magyar kormány rendeletben írhatja felül az Országos Atomenergia Hivatal határozatait az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében. Ez ellenkezik a nukleáris biztonság alapelveivel és sérti a vonatkozó nemzetközi előírásokat is. Ezt korábban több hazai civil szervezet is szóvá tette.

A Greenpeace, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) ezért levélben fordultak Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez. A szervezetek azt kérték a nemzetközi szervezettől és az egyezmény tagjaitól, hogy vizsgálják meg az az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét korlátozó új magyar szabályozást 2017. március 27-én kezdődő értekezletükön.

Az OAH ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy az érvényes törvény kimondja: a felügyeleti szerv - vagyis OAH - döntéseit felügyeleti jogkörben megváltoztatni megsemmisíteni nem lehet, vagyis a továbbra is minden szakmai kérdésben a hivatal dönt. A közigazgatási törvény szerint a bármely hatóságtól a hatáskörébe tartozó ügy nem vonható el - vagyis megmarad a változtatások után is az OAH szakmai önállósága - mondta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója.

Jövőre indulhat a Paks 2 építése?

Az első fokú hatóság már kiadta a Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, azonban azt megtámadták, így most a a másodfokú eljárás folyik részben az OAH részvételével - mondta Hullán Szabolcs az OAH biztonsági főigazgató-helyettese. Az MVM Paks II Zrt. benyújtotta az telephely létesítési engedély-kérelmét is, ennek elbírálása 2017 első felében várható. A telephely-létesítési engedély keretében felmérik a terület alkalmasságát erőműépítésre. Az építkezés elvileg a telephely-engedélyezési eljárás lezárulta után megindulhat. Ez építkezés megindítása a tervek készültségétől és végső soron a MVM Paks II. Zrt. döntéstől függ.

Az régi paksi atomerőmű 1-3-as blokkjának 20 éves üzemidő hosszabbítása megtörtént. A paksi 4-es blokk 30 éves üzemideje 2017 decemberében lejár, ám az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. már beadta az üzemidő hosszabbítási kérelmet, ezt még az idén elbírálja a hatóság. A fukusimai katasztrófa után elrendelt stresszteszt után a OAH 46 intézkedést írt elő, ezekből eddig 33 teljesült. A hivatal szerint az összes fejlesztést 2018-ig lezárják.

Megfelelő a terrorvédelem

A magyar atomreaktorok - 4 paksi blokk és egy-egy kutató illetve oktató reaktor - terrorvédettsége a jelenlegi információk szerint megfelel a nemzetközi ajánlásoknak. Amennyiben új fenyegetettségi elem merül fel a fizikai-védelmi kapacitások növelhetőek a kialakított tartalékoknak köszönhetően - mondta a főigazgató-helyettes. Az OAH a terrorfenyegetettség emelkedése esetén elrendelheti a veszélyeztetett telephelyek állami (rendőrségi) védelmét. Az elmúlt hónapokban nem emelték a védelmi szinteket abból a megfontolásból, hogy a jelenlegi védelem megfelel a fenyegetettség szintjének.