Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett marhahús-protokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását a kínai piacra, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon - jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínen. Közölte, a karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshús készítményekre vonatkoznak. Hozzátette, a tej akkreditáció előkészítése is zajlik.

Cse Su-ping - utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhús termékek előtt is szabaddá vált az út -, úgy vélte, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.

Fazekas arra a kérdésre, hogy Magyarországon konkrétan milyen hatása lesz a nyers marhahúsexport előtt nyíló lehetőségnek, azt válaszolta, bízik abban, hogy élnek vele a magyar szarvasmarha ágazat szereplőit, benne a csúcsminőséget előállító szürke marha tartók. Hozzátette, mivel a magyar export döntő része lábasjószág, reméli, a jövőben a magasabb feldolgozottsági fokú és ennél fogva kedvezőbb árakon értékesíthető termékek felé mozdul el a kivitel.

Elmondta azt is, hogy a szarvasmarha létszám az elmúlt három évben folyamatosan nő, tavaly például 8-10 százalékkal emelkedett. Az új lehetőség elősegíti azt is, hogy az állatlétszámot tovább növeljék - fogalmazott. Aláhúzta, a kínai egy nagyon igényes ás tőkeerős piac.

A tárcavezető csütörtökön találkozott Jang Sao-pin mezőgazdasági miniszterhelyettessel, akivel egyebek között arról is egyeztettek, hogy Kína, illetve a közép és kelet-európai országok közötti gazdasági fórum 2015 őszén Magyarországon legyen.

Fazekas, visszautalva sanghaji programjára, beszámolt arról is, hogy a Prowine borkiállítás magyar standján kilenc magyar pincészet mutatkozik be és külön - kiemelt helyen - a magyar borkiválóságok is helyet kaptak.

"Mintegy 20 ezer hektoliter bort adunk el Kínában évente, amit szeretnénk növelni" mondta. Hozzátette: a világ legnépesebb országában egyre nő a borfogyasztás, ezen az ígéretes piacon jelen kell lenniük a magyaroknak is.