Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lámpagyártás piaci környezetének megváltozása és egyes termékek veszteségessé válása az elmúlt években nehéz helyzetbe hozta - a világítástechnikai eszközöket és kávéfőzőket gyártó - Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t. A társaság megpróbált előre menekülni, és az Ikea lakberendezési vállalattól kapott megrendelés teljesítése érdekében (a "halálcsillag" lámpa gyártására) milliárdos beruházást is végrehajtott, de az új gépekkel-berendezésekkel nem megfelelő minőségű terméket állítottak elő, a svéd multi szakított a céggel. Tavaly már kétszáz dolgozót elküldtek és eszközöket értékesítettek; a zrt. fizetésképtelensége miatt idén augusztus 14-én a felszámolási eljárása is elindult.

A felszámolás alatt lévő Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. (Vasipari) célja korábban is a hagyományos kávéfőző gyártásának megújítása volt, de a Vasipari lámpagyártási tevékenységében kialakult nehézségek mellett erre már nem maradt lehetősége és tőkéje. A Vasipari fizetésképtelenségi helyzetében a tevékenység továbbvitele megkérdőjeleződött, azonban külső befektető bevonásával létrejött együttműködői kör már hónapok óta azon dolgozik, hogy fennmaradjon a nagymúltú Szarvasi név, folytatódjon a hagyományos termékek gyártása és munkahelyet biztosítson az elbocsájtott dolgozók egy részének - írta mai közleményében a gyártást tovább vivő cég.

A Szarvasi Háztartásigép Kft. azzal a céllal jött létre tavaly tavasszal, hogy életben tartsa a Szarvasi márkanevet és megújítsa a kávéfőző gyártást. A kft. együttműködve a gyártást végző, 2017-ben alapított Deerplast Kft.-vel és a Vasipari néhány korábbi alkatrész beszállítójával újraszervezte a gyártási folyamatot. A két társaság 58, korábbi Vasipari dolgozónak biztosít munkahelyet - közölte az új gyártócég.

A Deerplast egy független cég, a Vasipari egyik alvállalkozója volt, különböző alkatrészek beszállítója, aminek gyártási tapasztalata és saját eszköz kapacitása az alkatrészek legyártásához kapóra jött. A Szarvasi Háztartásigép Kft.-t a kávéfőzőgyártás megújítására hoztam létre, amit a Vasiparival együttműködve valósítottunk volna meg, de a cég fizetésképtelensége ezt meghiúsította. Végül leültünk a Vasipari alvállalkozóival és beszállítóival és komoly szervezési munka végén kötöttünk megállapodást a Deerplasttal és a Vasiparival, hogy a kávéfőzők gyártását a Szarvasi Háztartásigép Kft. tovább vigye

- nyilatkozta Takács Zoltán, a Szarvasi Háztartásigép Kft. ügyvezetője és tulajdonosa a Portfolio.hu-nak.

Az ügyvezető célja a Szarvasi márka életben tartása és a gyártási folyamat stabilizálása, valamin a termékpaletta megújítása. A társaság eltökélt abban, hogy megerősítsék a kávéfőzőgépek piaci pozícióját a magyar piacon, éves szinten nagyságrendileg 100 ezer kávéfőző eladásával terveznek - olvasható a közleményben. Az ügyvezető nyilatkozata szerint korábban is ekkora mennyiségben tudott évente kávéfőzőket eladni a Szarvasi, a márka iránt állandónak mondható az érdeklődés.

A Szarvasi Háztartásigép Kft. jelenleg hat típusú kávéfőzőgépet gyártat és forgalmaz 30 különböző színben. A termékek megvásárolhatók a kereskedelmi hálózatokban, a kávéfőzőgépek ott vannak többek között a Spar, a Tesco, az Euronics, az Auchan, a Metro polcain, a legtöbb magyarországi műszaki üzletben, valamint e-kereskedés weboldalain. A cég szerződött partnereinél ellátja a garanciális szolgáltatást, az új termékekre vonatkozó gyártói garancia esetében pedig a Deerplast jár el a vásárlók irányában - részletezték a közleményben.

A gyártás és a szarvasi munkahelyek megmentése érdekében korábban tárgyalásokat folytatott a helyi önkormányzat és a Pénzügyminisztérium képviselői is, de az önkormányzat végül nem tett vételi ajánlatot a cégre.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott.