Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádirat szerint a vádlott 2015 augusztusa előtt az általa képviselt Kft. bankszámlaszámát egy a nyomozás során ismeretlenül maradt külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta annak érdekében, hogy arra ismeretlen személyek bűncselekményből származó összegeket utalhassanak - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Ezt követően, a vádlott cégének fenti bankszámlájára 2015. augusztus 3-án mintegy 74 millió forintnak megfelelő USD összegű jóváírás, pár nappal később, 2015. augusztus 6-án pedig csaknem 40 millió forintnak megfelelő USD összegű jóváírás érkezett egy kanadai székhelyű cég megbízása alapján.

A fenti összegek átutalására megtévesztéssel került sor. A vád szerint egy ismeretlen bűntárs még 2015. július végén jogosulatlanul belépett a kanadai cég egyik alkalmazottjának elektronikus levelezési rendszerébe, és onnan megszerezte egy megrendeléssel kapcsolatos levelezés adatait. (Újabb országok csatlakoznak az EU-s ügyészséghez.)

A megszerzett adatok birtokában, az elkövető a kanadai cégnek egy valótlan tartalmú e-mail üzenetet írt, amelyben a cég által megrendelt termék ellenértékének átutalását - a megrendelést teljesítő valós bankszámlája helyett - a vádlott cégének bankszámlájára kérte. A cég megtévesztett alkalmazottja ez alapján a megrendelt termék ellenértékét a fentiek szerint két részletben utalta át a vádlott bankszámlájára.

A vádlott - aki a vád szerint tudta, hogy a pénz büntetendő cselekmény elkövetéséből származik - a bankszámlájára érkezett összegek egy részét több különböző alkalommal egy budapesti bankfiókban készpénzben vette fel, a maradék részét pedig - szintén több különböző alkalommal - bankautomatából, bankkártyával vette fel. A felvett készpénzt az ismeretlen külföldi férfi részére adta át.

Ezen túlmenően, a vádlott rendelkezése alatt álló bankszámlára 2015. augusztus 7. napján is érkezett egy csaknem 30 millió forintnak megfelelő USD összegű jóváírás egy Houston-i székhelyű társaságtól. Az összeg átutalására ebben az esetben is a fentivel azonos módszerrel elkövetett megtévesztéssel került sor.

A társaság feljelentését követően a nyomozó hatóság nyomban intézkedett a vádlott bankszámlájára érkezett összeg zár alá vétele iránt, így a férfi ezt az összeget már nem tudta felvenni.

A vádlottal szemben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.