Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pest Megyei Kormányhivataltól származó adatok szerint a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun nevű cég 34 ezer, a Kemis Termoclean pedig 7 ezer tonna szennyvíziszapot hozott be Magyarországra. Az exporttal a két cég lényegében megszabadította Horvátországot Zágráb teljes évi szennyvíziszaptermésének elhelyezési gondjától - olvasható a 24.hu cikkében.

A hulladékanyag behozatala a Fehérvári Téglaipari Kft.-nek hoz hasznot, a külföldről származó fekete masszát is beöntik a magyar hulladékanyagok mellé. A cégnek a 2018-as beszámolója szerint 792 millió forintos forgalma volt, ennek pedig az 57 százalékát, azaz 426 millió forintot adózott, tiszta haszonként tudta elszámolni. Horváth Sándor, a cég ügyvezetője 98 millió forintot osztalékként ki is vett a kasszából.

A paradicsomi állapotok idén is folytatódhatnak, mert a kormányhivatal áprilisban kiadott határozatában meghosszabbította a Girk Kalun szállítási engedélyét, és az eddigi mennyiségnél nagyobb kvótát adott. A vállalat 2019. december végéig további 48 ezer tonna, vagyis 2400 kamionnyi iszapot hozhat be Zágrábból - hívja fel a figyelmet a lap.

A Horvátországból érkező iszap miatt az MSZP-s Korózs Lajos májusban írásbeli választ igényló kérdést intézett Palkovics László innovációs és technológiáért felelős miniszterhez. A képviselő azt firtatta, a horvát hatóságok által környezetszennyezés miatt korábban megbüntetett Girk Kalun hogyan kaphatott engedélyt a magyarországi szállításra. A Cseresnyés Péter államtitkár által jegyzett válasz szerint a horvát fél az előírásoknak megfelelő kérelmet továbbított a kormányhivatalnak.