Az alacsony munkabérek és a rövid ideig tartó szüret miatt nagy a munkaerőhiány a szamócaföldeken - írja a Trend FM.

A rádiónak nyilatkozva Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke elmondta, hogy hagyományosan először a szamócánál - ez a földi eper hivatalos neve - mutatkozik meg az idénymunkások hiánya, mert ez az első gyümölcskultúra, amelyet lehet szüretelni. Idén érezhető, hogy kevesen mennek dolgozni a földekre, miközben eleve nehezen találnak embereket, mert rövid a szezon, alig évi 3-4 hónap.

Ez odavezet az idén, hogy sok szamócát nem tudnak leszüretelni. Apáti szerint problémás, hogy az érettségi idő nagyon rövid, tehát, amint megért egy gyümölcs, le kell szedni, vagy nem lesz elég szép a bolti árusításra. A 3-5 hetes időszakban többször végig kell menni az ültetvényeken, mert eltérően érnek a földi eprek. Apáti Ferenc szerint sokan Nyugat-Európába mennek a magasabb órabérek miatt, azonban itthon egy jelentős béremelés megroppantaná a szamóca ágazatot.

Apáti azt mondta a rádiónak, hogy a boltokban kellő mennyiségű szamóca/eper lesz, de a termelőket nagy kár éri, ha nem szüretelik le az egész termést. Mert így még az ipari felhasználásra - például gyümölcslé- vagy lekvárkészítés.

Viszont, ha nem nő az ár, akkor az egész termelés veszélybe kerülhet.

A kép forrása:  Forrás: AFP/Genya Savilov.