A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén a sztrájkhoz 508 dolgozó csatlakozott a vállalat több mint 2200 állandó munkavállalója közül - mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

A Bosch másik, kéziszerszámokat gyártó telephelye nem vett részt a sztrájkban. Közlése szerint a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírásokat maradéktalanul betartva emeli a munkások fizetését. A fizetéseket úgy határozzák meg, hogy a dolgozók korrekt béreket kapjanak és emellett az "éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe" - tette hozzá.

Az ÉTMOSz Napi.hu-nak megküldött közleménye szerint az érintett miskolci Bosch-telephelyen a műszakban lévő fizikai dolgozók 90 százaléka részt vett a sztrájkban, a termelés két órára gyakorlatilag megállt."A munkavállalók egyértelműen tanúságot tettek amellett, hogy a vállalat által differenciáltan végrehajtott 9 százalékos béremelés nem elegendő. A szakszervezet ilyen mértékű támogatás mellett továbbra is követeli, hogy a munkáltató az általa egy oldalúan lezárt bértárgyalás újrakezdje" - írják a közleményben.A miskolci üzem dolgozóinak 90 százaléka garantált bérminimumot kap alapbérként, ami órabérre számítva bruttó 820 forintot jelent. A munkavállalók tavaly is csak a kötelezően előírt bérfejlesztést kapták meg - mondta lapunknak Kozma Zsolt, az ÉTMOSz elnökhelyettese.Az érdekképviselet 9 helyett 19 százalékos fizetésemelést követel, valamint az éves 300 ezer forintos cafeteria-keretösszeg 60 ezer forintnyi  növelését akarja elérni. Emellett lojalitási bónuszt is bevezetne, amelyet a munkában eltöltött évekhez kötődően fizetne a cég - írtuk meg korábban.

Ficzere Ferenc emlékeztetett, a 2018-as béremelésről tavaly decemberben kezdték a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel. A Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedett. A konkrét mértékek vállalatonként és tevékenységi területenként eltérőek, amit az adott vállalat eredménye is befolyásol és függ az egyéni teljesítménytől is.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél az egyeztető tárgyalások 2017. december 21-én zárultak, de megegyezés nem született, így a munkáltató döntött a béremelés mértékéről. Ennek ellenére a szakszervezet 2018. január 25-én újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci autóipari gyár vezetőségével.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, és az emelt bérek kifizetése ezek alapján a szokott időben megtörtént. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül hűségbónuszt is bevezettek - ismertette Ficzere Ferenc.