Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2011-ben elindult TAO-támogatási rendszer keretében eddig 522 milliárd forintot osztottak szét, ebből a 24.hu által megszerzett adatok szerint 228 milliárd áramlott a labdarúgásba, 122 milliárd a kézilabdába, 76,2 milliárd a kosárlabdába, 55,3 milliárd a vízilabdába, 35,8 milliárd pedig a jégkorongba.

Az mfor.hu most arról ír, hogy az általuk kikért adatok alapján az érintett labdarúgó sportszervezetek által igényelt támogatási összeg több mint negyedét, 2,2 milliárd forintot tesz ki a szabálytalanul felhasznált támogatás.
A kosárlabda esetében ez az arány 11,7 százalék és 507 millió forint. A vízilabda területén az első két évadban 566 millióról, a kézilabdánál 458 millióról (4,92 százalék), a jégkorong esetében pedig 101 millió forint visszafizetendő támogatásról számoltak be lapnak a sportszövetségek.

Az mfor.hu arról is ír, hogy nem minden esetben visszaélések miatt kellett szankciókat kiszabni a szövetségeknek, ugyanis bonyolult támogatási rendszerben könnyű hibázni. A legjellemzőbb eset az, hogy a támogatott szervezet nem csatolja az Elszámolási útmutatóban meghatározott dokumentumokat (pl. egy személyszállítási tételnél nincs szerződés/megrendelő, versenybírói elszámolásnál nincs mérkőzés jegyzőkönyv stb.). Nem ritkák az előzetes jóváhagyás nélkül elszámolni kívánt tételek, de az sem, hogy olyan aljogcímen kíván elszámolni költséget, amelyen a sportfejlesztési programjában nem került jóváhagyásra támogatás.

A Magyar Labdarúgó Szövetség tapasztalatai szerint gyakori eset az is, amikor a támogatási időszakon kívüli tevékenységet próbálnak meg elszámolni, vagy a beszerzés fizikai teljesítésének alátámasztása hiányzik vagy hiányos.