Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Főügyészség 2017 októberében emelt vádat Tarsoly Csaba és Orgován Béla ellen közokirat-hamisítás miatt. Az ügyben, hogy Tarsoly a Quaestor Értékpapír Zrt. 2015. március elejei emlékezetes bukásának előestéjén a szerteágazó Quaestor-vállalatbirodalom két legfontosabb tagja - az anyacég Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. és egyik leánya, a Quaestor Invest Kft. - irányítását átadta a mindössze nyolc osztályt végzett, tápiósági illetőségű Orgován Bélának.

Utóbbi nemcsak, hogy büntetett előéletű volt - miután egy kocsmai verekedésben elkövetett emberölési kísérlet miatt már elítélték -, hanem a cégképviseletek átadásakor még érvényben volt a közügyektől való eltiltása, így nem is lehetett volna vezető tisztségviselő - írta a portál.

A vád szerint a Tarsoly által tulajdonolt cégcsoport nagyarányú, mintegy 210 milliárd forint értékű kötvénykibocsátásaiból - melyekből 150 milliárdnyi fiktív volt - eredő visszafizetési kötelezettségei 2015-re már kezelhetetlenné váltak, ezért döntött úgy, hogy a pénzügyi tanácsadó cég és a befektetésekkel foglalkozó kft. képviseletét egy strómanra, Orgovánra ruházza át. Ő azonban még Tarsolyt is átvágta, legalábbis a vád szerint sem a Quaestor-vezért, sem a cégeljárásban közreműködő ügyvédet nem tájékoztatta arról, hogy megbízatása büntetett előélete miatt törvénysértő. Az ügyészség Tarsolyt társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével, míg Orgovánt emellett még folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolja.

A rendszerváltást követő legnagyobb brókerbotrányt előidéző Tarsoly Csaba ellen már több per is folyamatban van, ám négy és fél évvel a Quaestor 32 ezer egykori ügyfelének különösen jelentős, 77 milliárd forint kárt okozott bebukását követően még egyikben sem született ítélet.