Eszerint a 2018-2019-es pénzügyi évben 884 970 tonna élelmiszert forgalmazott Magyarországon az áruházlánc, amelynek 1,86 százalékát nem adta el. A 16 439 tonnányi élelmiszer-feleslegből 7821 tonnát jótékony célra hasznosított a Tesco. A megelőző évhez képest a keletkező teljes hulladék mennyisége 12 százalékkal, 8619 tonnára csökkent.

A Tesco máig az egyetlen kiskereskedelmi cég Magyarországon, amely nyilvánosságra hozta adatait a működése során keletkező élelmiszer-felesleg és -hulladék mennyiségéről.

Tavaly így is 2202 tonna olyan, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-feleslegünk keletkezett, amelyet nem tudtunk eladományozni. Ez tovább ösztönöz arra, hogy a jövőben is keményen dolgozzunk a hasznosítható élelmiszerek megmentésén - mondta Pártos Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A most véget ért pénzügyi évben a Tesco Magyarországnál 16 439 tonna élelmiszert-felesleg keletkezett. Ebbe a mennyiségbe beletartozik az emberi fogyasztásra alkalmatlan, az emberi fogyasztásra adományozott, valamint az állatmenhelyeknek adott élelmiszer, illetve a hulladék is. A cég végül 7821 tonna élelmiszert tudott felajánlani a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnerszervezeteinek, valamint állatmenhelyeknek, ami két százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A társaság célja, hogy 2020-ra valamennyi magyarországi áruháza készen álljon jótékony célra felajánlani a felesleges élelmiszert. Jelenleg 174 áruház adományozza napi szinten élelmiszer-feleslegét rászorulóknak.