Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konyhai szagelszívók és a hűtőgépek átfogó tesztje után újabb fontos konyhai eszközök, a beépíthető sütők kerültek sorra. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve 35 beépíthető konyhai sütőt eredményeit ismertette egy fizetés után elérhető összefoglalóban.

A független laboratóriumban elvégzett vizsgálatok során többek között azt nézték:

  • mennyire hatékonyak,
  • mennyi időre van szükség az előmelegítésükhöz,
  • mennyire pontos a hőmérséklet-szabályozásuk,
  • milyen stabilan tartják a belső hőmérsékletet,
  • milyen jól sütik át a süteményt, pirítóst és a grillcsirkét.

A készülékek nagy része jól szerepelt ebből a szempontból, de akadtak olyanok, amelyeknél erősen ingadozott a sütőtér hőmérséklete a beállítotthoz képest vagy lassabban melegedtek fel, másoknak túlzottan átforrósodott a sütő ajtaja. Egy készülék viszont elbukott, ugyanis használat során annyira eldeformálódott a sütőrács, hogy a rajta lévő edény könnyen  kicsúszhat a nyitott ajtón. Bosch, AEG, Electrolux és Ikea termékek végeztek a lista élén, de szinte mindegyik márkának volt jóval gyengébben szereplő készüléke is.

Miért kell fizetni a teszteredményekért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza évek óta publikálja a Tudatos Vásárlók Egyesülete által ismertetett, nemzetközi laboratóriumban végzett teszteket. Több olvasó érdeklődött az elmúlt időszakban, hogy az adott cikkekből miért nem derül ki a tesztek konkrét eredménye, vagyis az, hogy pontosan melyik gép hányadik helyen végzett, melyik a legjobb, legolcsóbb stb. Ennek az az oka, hogy a tesztek megrendelőjének és jogtulajdonosának, a - Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműkdő - International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása.A gyártóktól független nemzetközi ICRT hálózata világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak: egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon. A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza pedig nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. Egy-egy tesztért kevesebb mint 2 ezer forintot kell fizetni, ez az összeg egy-egy háztartási gép árának töredéke, így, aki a független laboratóriumban vizsgált termékek közül szeretne a legjobbak közül választani és belefér a büdzsébe, azoknak érdemes a tesztet megnézniük a vásárlás előtt. A mostani sütőteszt eredményeit itt lehet megnézni (fizetős tartalom).

A Tudatos Vásárlók összefoglalója szerint a hőtesztnél néhány termék közepes vagy gyengébb pontot kapott, mert sütés vagy a tisztítási program során túl meleg lett az ajtó üvegpanelje, ami alacsonyan lévő sütőnél, főleg kisgyerekes családokban komoly veszélyt jelenthet. A gyengébben szereplő készülékeknél 70 Celsius-fokra melegedett az ajtó üvegpanelje, míg a jobbaknál ez 30 fok körül maradt. Mindössze egy Concept, egy Ikea és egy Mora készülék fogyaszt az átlagnál kevesebb energiát, cserébe lassabban melegszik fel a sütőtér, és nem tartja olyan egyenletesen a belső hőt, mint a többi készülék. Négy termék kiemelkedően sok energiát használ, viszont a sütési hatékonyságuk ennek ellenére csak átlagos.

A végeredmény beszédes. Az összesítésben 78 pontot (százalékot) elérő győztes készülékért 940 ezer forintot kell adni. Az utána következő öt sütő alig maradt le, 74-76 pontot gyűjtöttek, viszont ezek jóval olcsóbbak: 130-190 ezer forintba kerülnek.