Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kicsivel több, mint 300 dolgozó hiányzik a Magyar Postáról - mondta el Varjasi Gábor, a cég humánerőforrás-főigazgatója a Pénzcentrumnak adott interjújában. A főigazgató ehhez azt is hozzátette, hogy ez azonban egyáltalán nem veszélyezteti a vállalat működését.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a karácsonyi rohamban ennél több emberre volt szükség, de akkor saját állományú létszámmal, munkaerőbérléssel, részmunkaidővel tudták pótolni a hiányt azokon a területeken, ahol szükség volt a csúcsidőszak munkaerejére.

Fónagy János az év elején arról beszélt, hogy a kézbesítők átlagos bruttó bére 193 ezer forint. Varjasi ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kézbesítőkre ez valóban igaz, de a postai átlagkereset ennél jóval magasabb, meghaladja a 250 ezret is. Részleteket azonban nem árult el, mert szerinte "a személyi alapbére mindenkinek a személyes információja". Továbbá hozzátette: "nagyon sok mindentől függ a bér, ezért is szenzitív adat."

A Magyar Postánál lévő munkaerő-elvándorlásra vonatkozóan elmondta: az első negyedév az első negyedév fluktuációs száma 6 százalék volt a postánál, ami "elég jónak mondható" szerinte. Ugyanakkor hozzátette: a tavalyihoz képest egy kis javulás van, de ez még statisztikai hibahatár, úgyhogy arról nem lehet beszélni, hogy szignifikánsan javult volna a fluktuáció. A fluktuáció éves száma 20 százalék felett szokott lenni elmondása szerint, amit nem tart rendkívülinek.

Varjasi arra a kérdésre, hogy mit tesznek azért, hogy a fiatalabb generációk számára is vonzóvá tegyék a Magyar Postát, mint munkahelyet, azt válaszolta: "azon dolgozunk, hogy azokat az értékeket, amelyek a postán vannak, megmutassuk nekik."

Varjasi elmondása szerint új folyamatokat, új technológiákat hoznak be például a vállalati működésbe. Ilyen újdonságként említette például azt, hogy egyre több szolgáltatást online is elérhetővé tennének.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel